Annons

Hundratals hundälskare samlade trots regntunga skyar

Över 250 utställare samlades på söndagen på Sjöbo Brukshundsklubb i Anklam. Trots hårda vindar och regn i luften bedömdes en stor mängd hundraser i olika klasser.
Anklam • Publicerad 15 september 2019
Domaren Sofia Bruse Harkell kontrollerar hunden Nova medan matte Kathrine Berglund från Helsingborg ser på.
Domaren Sofia Bruse Harkell kontrollerar hunden Nova medan matte Kathrine Berglund från Helsingborg ser på.Foto: Mårten Swemark

Ann-Louise Esbjörnsson, utställningsansvarig, var nöjd med uppslutningen trots det dåliga vädret.

– Det känns som vi lyckas hitta fel dag igen, det var samma sak förra gången. Hade vädret varit bättre hade många fler dykt upp, sade hon.

Domaren Sofia Bruse Harkell och ringsekreterarna Patricia Nord och Anna Levin ser på när Amelia Lawicka visar sin hund Bentley.
Domaren Sofia Bruse Harkell och ringsekreterarna Patricia Nord och Anna Levin ser på när Amelia Lawicka visar sin hund Bentley.Foto: Mårten Swemark
Annons

Utställningen är vad som kallas en inofficiell utställning.

– Dessa utställningar ger både uppfödare och privata hundägare en bra känsla för hur deras hundar står sig bland andra av samma ras. Men det här handlar lika mycket om att träffas och ha det trevligt, säger hon.

De officiella utställningarna anordnas av Svenska Kennelklubben (SKK) eller någon av dess specialklubbar och är endast öppna för SKK-registrerade hundar samt utländskt ägda hundar registrerade i av SKK erkänd utländsk kennelklubb.

Där dömer auktoriserade domare och resultatet stambokförs, vilket betyder att SKK registrerar och arkiverar dem.

I ett av många tält väntar bullterriern Atlas på sin tur tillsammans med Celia Nilsson, Anna Helgesson och Dan Helgesson.
I ett av många tält väntar bullterriern Atlas på sin tur tillsammans med Celia Nilsson, Anna Helgesson och Dan Helgesson.Foto: Mårten Swemark

De inofficiella utställningarna anordnas av olika hundklubbar och domarna behöver inte vara auktoriserade. Resultaten från dessa utställningar sparas inte.

Dessa utställningar kan vara ett utmärkt sätt att prova på för både två- och fyrbenta nybörjare. Här kan också finnas valpklass 4-6 månader.

Själv har Ann-Louise Esbjörnsson en Nederlandse Kooikerhondje men hon tävlar inte själv.

– Det är tredje året jag är ansvarig här och det har gett mig inspiration till att starta eget som arrangör, säger hon.

Trots regntunga skyar hade 250 tävlande sökt sig till brukshundsklubben i Sjöbo.
Trots regntunga skyar hade 250 tävlande sökt sig till brukshundsklubben i Sjöbo.Foto: Mårten Swemark

Trots det dåliga vädret hade deltagare från hela Sverige tagit sig till klubbens område i Anklam. Även några utländska hundar fanns med i tävlingslistan.

Domarna tittar på hundens anatomiska egenskaper, känner på skelett, tänder och ser hur hunden rör sig.

Annons

– De domare som är med här har lång utbildning och ska kunna bedöma egenskaperna hos en mängd olika raser, berättar Ann-Louise Esbjörnsson.

I ett av domartälten sitter domaren Sofia Bruse Harkell tillsammans med ringsekreterarna Patricia Nord och Anna Levin. Tempot är högt och den ena efter den andra hundrasen kallas in i sina olika klasser.

Uppfödaren Marie Håkansson Brodd väntar på sin tur med hunden Alison i famnen.
Uppfödaren Marie Håkansson Brodd väntar på sin tur med hunden Alison i famnen.Foto: Mårten Swemark

En av de som får sin hund bedömd är Amelia Lawicka från Polen med sin hund Bentley. Rasen är en Weimaraner och hon får tävla i en helt egen klass.

– Jag gick vidare till final, domaren tyckte att min hund höll en hög klass, säger hon.

Efter henne kommer en grupp av hundrasen Cavalier King Charles Spaniel in för bedömning. Tre hundar synas i skelett, tänder och hur de rör sig. En av dem är Katrine Berglunds hund Heart of Gold.

– Vi kallar den Nova, det blir för långt annars. Vi blev tvåa av de som tävlade just nu, säger hon.

I ett litet tält har Anna och Dan Helgesson och Celia Nilsson från Ystad samlat sig med hunden Atlas. En Corpus Robustus eller bullterrier.

– Han är bara ett år gammal men väger lite drygt 30 kg. Det ska bli spännande att se vilken bedömning han får när vi kommer in, säger Anna Helgesson.

Alla hundar som vunnit sin ras tävlar senare i final och den som vinner totalt blir Best in Show.

– Men återigen, det handlar mest om att alla får möjlighet att se hur just deras hundar står sig i deras ras, säger Ann-Louise Esbjörnsson.

Annons

Urban NilmanderSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons