Annons

Ingen stämning för elmätarfel

Sjöbo • Publicerad 9 juli 2007

En felaktig mätarinställning resulterade i fakturor på åtta miljoner kronor för mycket. Men Sjöbo Elnät väljer nu att inte stämma ElektroSandberg som installerade mätutrustningen.

I stället ska man försöka få kompensation från försäkringsbolaget.

Annons

– Vi har haft en advokat som undersökt saken och han har gjort bedömningen att vi inte har någonting att vinna på att gå in i en rättegångsprocess, säger Åsa Rystam-Gramby, VD för Sjöbo Elnät.

Det var 2004 som det uppdagades att Trelleborg Industrial AVS AB under en åttaårsperiod betalat lika många miljoner för mycket till Sjöbo Elnät. Det var i samband med att Trelleborg skulle öka effekten som man upptäckte att man betalat ungefär dubbelt så mycket som man egentligen förbrukade.

Misstaget berodde enligt Sjöbo Elnät på den mätutrustning som mätte förbrukningen och som installerats av teknik- och entreprenadföretaget ElektroSandberg.

– Vi köpte en tjänst av ElektroSandberg och litade på att den var korrekt, säger Åsa Rystam-Gramby.

Men ElektroSandberg svär sig fria från skuld och hävdar istället att den felaktiga elräkningen beror på Sjöbo Elnät. Man är inte heller intresserad av någon förlikning med nätbolaget.

Den felaktiga elräkningen resulterade i att Sjöbo Elnät året efter fick betala tillbaka de miljoner som man överdebiterat Trelleborg. Något som innebar att Sjöbo Elnät gick back med fyra miljoner det året. Även om de återbetalade miljonerna var en vinst som bolaget aldrig hade så ansåg man på Sjöbo Elnät att händelsen inneburit extra kostnader. Därför beslutade man sig för att stämma ElektroSandberg.

Men nu drar Sjöbo Elnät alltså tillbaka sin stämningsansökan. Enligt Åsa Rystam-Gramby beror det i huvudsak på att bolaget hade så bra resultat under de aktuella åren att det är svårt att visa att man tagit skada av händelsen.

– Vi har inte förlorat ekonomiskt i förhållande till ägardirektiven så det är svårt att bevisa att vi lidit skada av det, säger hon.

Hur stor kompensation man skulle kunna få från försäkringsbolaget vågar Åsa Rystam-Gramby inte spekulera i.

Anja Degerholm

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons