Annons

Ingen trafiklösning för bussarna förrän tidigast 2003

Det dröjer troligen ytterligare ett par år innan bussarna får en ny ut- och infart från terminalen i Sjöbo. Någon tillfällig lösning för busstrafiken verkar inte vara aktuell.
Sjöbo • Publicerad 14 januari 2002

Nu måste förare, passagerare och andra leva med trängseln på Järnvägsgatan ända tills den nya trafikleden är byggd.

Skånetrafikens bussar har i dag svårt att komma in och ut på Järnvägsgatan. Situationen har förvärrats för varje år. Dels har biltrafiken stadigt ökat, dels har bussturerna blivit betydligt fler sedan den nya superexpressen infördes förra året.

Annons

När kommunen byggde den nya trafikterminalen, med stöd av Skånetrafiken, skulle en ny tillfartsväg för bussarna också ingå. Nu har det gått ett och ett halvt år sedan terminalen invigdes men någon sådan led har ännu inte byggts.

Skånetrafiken menar att terminalplanerna nu måste fullföljas - det vill säga att en bussled bör öppnas så snart som möjligt. Skånetrafiken hade överläggningar med kommunen i december och då kom man fram till idén att enkelrikta Järnvägsgatan. Detta skulle göra det lättare för bussarna att ta sig fram.

- Det visade sig dock att förarna inte tycker att enkelriktningen löser det stora problemet, nämligen trafikmängden på Västergatan. Dessutom skulle enkelriktningen kanske vara negativ för handlarna på Järnvägsgatan, säger nu kommunalrådet Stefan Lundgren (m), som i stället kastar fram ett förslag om att låta trafikanterna på Västergatan lämna företräde för alla fordon som kommer från Järnvägsgatan.

- På så sätt skulle bussarna lätt komma in och ut på Järnvägsgatan, säger han.

Tekniska avdelningen har tittat närmare på förslaget, men tekniske chefen Kjell Axelsson menar att det är svår att genomföra. Han tror inte det skulle kännas naturligt för trafikanterna på Västergatan att stanna för trafik från vänster.

nya problem

- Det skulle innebära att man löser vissa problem, men samtidigt skapar man andra. Olycksrisken kan öka om man inför "lämna företräde" där.

Kjell Axelsson tror att busstrafiken får fortsätta leva med problemen på Västergatan/Järnvägsgatan tills den slutliga lösningen med trafikleden är genomförd.

- I allra bästa fall kan den leden börja byggas nästa år, och kanske stå klar redan till sommaren 2003, säger han.

I så fall har det gått tre år sedan trafikterminalen invigdes i Sjöbo innan tillfarterna kan förverkligas som tänkt.

Peter Hellemark peter.hellemark@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons