Annons

Invigning för tomtar i tusental

Det är inte så svårt att tro på tomten. Inte på Sjöbo tomtemuseum i alla fall. I helgen invigdes byns nya turistattraktion.
Sjöbo • Publicerad 11 november 2006
Sjöbotöserna Matilda Sandell och Felicia Olsson med Ålandstomten.
Sjöbotöserna Matilda Sandell och Felicia Olsson med Ålandstomten.Foto: 
Det var gott om röda luvor och vita skägg på invigningen: Arostomten Lars-Erik Lundin, Bertil Nilsson och Gulli Palm, Ålandstomtarna Olle (med sax) och Benita Strömberg, och posttomten Bengt Lövgren. Bild: Thorsten Persson
Det var gott om röda luvor och vita skägg på invigningen: Arostomten Lars-Erik Lundin, Bertil Nilsson och Gulli Palm, Ålandstomtarna Olle (med sax) och Benita Strömberg, och posttomten Bengt Lövgren. Bild: Thorsten PerssonFoto: 

Det verkar kunna vara jul när som helst i Sjöbo med omnejd nuförtiden. I julihettan fylldes Lövestad av ylleklädda och livs levande tomtar. Och i lördags invigdes Sjöbos nya tomtemuseum i kallt höstregn.

Ålandstomten Olle Strömberg får äran att klippa det röda – vad annars? – invigningsbandet, efter att Sjöbo ungdomsorkester avslutat sin invigningsspelning med White Christmas i ösregnet. Och så är äntligen Bertil Nilssons och Gulli Palms tomtemuseum vid kartongfabriken på Törnedalsgatan öppnat och besökarna strömmar in.

Annons

Att det inte bara är barn som gillar tomtar är uppenbart. Alla verkar kunna hitta favoriter bland de tusentals tomtarna och julföremålen. Små barn blir stående framför avdelningen för rörliga tomtar. Vuxna samlare kikar fascinerat in i glasmontrarna med de äldsta 1800-talstomtarna.

Christel Palm från Göinge är och hälsar på i Sjöbo och passade på att titta in på museet.

– Jag samlar själv tomtar men jag har bara 600. Det här är fantastiskt, säger Christel. De certifierade tomtarna från Svenska tomtegillet är allmänt snälla mot barn och sprider julstämning omkring sig. Bakom ett krulligt skägg döljer sig också en icke tomtecertifierad Sjöboprofil.

– Jag är tomte hela året. Men till julafton och i dag blir det lite mer, säger förre räddningstjänstchefen Tor Billing.

Renee Jönsson från turistbyrån är en av besökarna.

– Det här är trevligt för Sjöbo, här har varit lite ont om regnvädersattraktioner.

För Bertil Nilsson själv är det en stor dag. Och det blir mycket att stå i framöver. I veckan blir det tidningsbesök från Stockholm.

– Och vi har en massa bussresor inbokade ända fram till maj nästa år. Och på sikt vill vi bygga ut, vi kan ju bara visa en del av samlingarna i den här lokalen.

Fast det tomteskägg han odlat sedan i somras lär inte sitta kvar många dagar till.

– Det var en gimmick inför invigningen. Snart åker det.

Annons

Ulrika Wangel

0416-192 14

ulrika.wangel@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons