Annons

Jordbruksstöd är guld värt för Övedskloster

Sjöbo • Publicerad 11 januari 2006

SJÖBO

Utan jordbruksstödet på 2,7 miljoner kronor hade Övedskloster haft svårt att klara driften.

Annons

Utan EU-bidraget hade godset inte haft råd att underhålla byggnader och omgivningar med alla alléer och markvägar.

– Om vi inte fått något stöd alls hade vi bara haft råd att odla marken och mjölka korna. Allt som vi inte tjänar pengar på hade vi fått lägga ner, säger Lars Beksted, godsförvaltare på Övedskloster.

För en vecka sedan berättade YA att Övedskloster får 2,7 miljoner kronor i jordbruksstöd.

Övedskloster är därmed den gård med näst störst bidrag i Skåne och den fjärde största bidragstagaren i Sverige.

Stödet ligger på ungefär samma nivå som tidigare, trots att åkermarksbidraget blivit betydligt mindre. – Det har vi tagit igen på betesmarken. Den har man inte fått bidrag för tidigare. Vi klarar oss bättre än många andra eftersom en stor del av marken är betesmark, säger Lars Beksted.

Det som kostar stora pengar för Övedskloster är underhåll av byggnader och vägar och mycket annat som finn kring en gammal herrgårdsmiljö. Allt som ligger utanför den odlingsbara marken, allt som inte ger någon direkt avkastning.

Utan jordbruksstödet hade Övedskloster haft svårt att driva verksamheten som man gör i dag.

– Nu använder vi bidraget till det som i princip inte avkastar något, men som vi är tvungna att hålla iordning. Vi har ju bland annat flera kulturminnesmärkta byggnader. Utan bidraget hade vi inte haft råd att underhålla någonting, säger Lars Beksted.

Övedskloster har redan nu beredskap för att jordbruksstödet kan komma att försvinna i framtiden. Man sitter inte med armarna i kors, utan gör ständiga rationaliseringar och besparingar för att möta en verklighet med mindre eller noll bidrag i framtiden.

Lars Bäksted nämner som exempel ett inköp av en stor bandtraktor som ersätter tre vanliga traktorer och därmed sparar in två tjänster.

Annons

– Vi försöker spara in på driften, men det är tuffa beslut som ska tas. Vissa saker som var självklara förr är det inte längre, säger Lars Beksted.

Andreas Mårtensson

0416-192 14

andreas.martensson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons