Annons

Kent Olsson har en av Sydsveriges bästa affärsidéer

Kent Olsson är inte bara bilvårdare och deltidsbrandman. Han är också en av Sydsveriges bästa innovatörer 2011. Förra veckan blev hans idé nominerad i tävlingen Venture Cup Sverige.
Sjöbo • Publicerad 13 december 2011
Förra veckan belönades Kent Olsson som en av 20 delsegrare i den sydsvenska finalen i innovationstävlingen Venture Cup Sverige.
Förra veckan belönades Kent Olsson som en av 20 delsegrare i den sydsvenska finalen i innovationstävlingen Venture Cup Sverige.Foto: 

– Uppfinningen heter Hitch System. Den har med bilar att göra, men inte med verksamheten här på Bilvårdscenter.

Mer kan inte Kent Olsson avslöja i dagsläget. Han har ännu inte fått patentet klart till sin innovation.

Annons

– Jag vill inte riskera att bli lurad, förklarar han.

Förutom att driva Sjöbo Bilvårdscenter har Kent Olsson alltid grubblat över hur man kan göra saker bättre. Han har gjort ett par uppfinningar tidigare, och är med i Svenska Uppfinnarföreningen.

– Sju dagar innan sista inlämningsdag fick jag ett mail från föreningen om Venture Cup, berättar Kent Olsson, som då bestämde sig för att förverkliga en idé han fick för flera år sedan.

– Jag fick en fruktansvärd fart, och jobbade dygnet runt för att få fram en prototyp.

Hitch System var en av 194 uppfinningar som skickades in till Venture Cups delfinal för södra Sverige, och en av de tjugo som nominerades till den fortsatta tävlingen.

– 60 domare tittade på min idé, och alla tyckte det var en bra grej, förklarar Kent Olsson, som fortfarande har en hel del jobb framför sig.

I uttagningen förra veckan bedömde domarna innovationen och affärsidén, nu är det affärsplanen som ska granskas.

– Till den 7 februari ska jag lämna in budget, en massa diagram och min affärsplan, förklarar han.

Domarna ska granska hur uppfinningen kan användas i praktiken, som grund till ett nytt företag. Om Kent Olsson till sist segrar i Sverigefinalen kan han se fram emot ett rejält startbidrag.

– Jag ser det här som en chans som jag bara måste ta, säger han.

Annons

Fram till i maj har han kunder inbokade på sitt bilvårdscenter. Sedan räknar han med att ägna mer tid åt att utveckla sin nya affärsidé.

– Då kommer jag troligen att sälja mitt nuvarande företag, och starta ett nytt.

Centrum för det nya företaget ska ligga i Sjöbo, men viss tillverkning kommer troligen att ske utomlands.

INTERNAL INTERNAL
Britt Risberg
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons