Annons

Kommunalfacket begär skadestånd

Kommunalfacket fick in sammanlagt tio rapporter om eventuellt strejkbryteri från den vecka i början av maj då Sjöbos barnskötare och dagbarnvårdarna strejkade.
Sjöbo • Publicerad 19 maj 2003

- Vi har ännu inte hunnit detaljstudera Sjöbofallen men vi räknar med att göra det i veckan. Tio fall är ett ganska normalt antal för en kommun av Sjöbos storlek, om man nu kan tala om normalt i strejksammanhang, säger ombudsman Agneta Holmström hos Svenska Kommunalarbetarförbundet i Lund. Facket har begärt förhandling med arbetsgivaren, kommunen, måndagen den 26 maj och då ämnar man precisera sina skadeståndskrav. De tio fallen handlar exempelvis om att oorganiserade arbetat med uppgifter som var förklarade i blockad eller att förskollärare tagit över strejkandes arbetsuppgifter. - I ett fall stängde en förskollärare en förskola trots att den arbetsuppgiften låg på en barnskötare som var i strejk. Förskolläraren ändrade alltså sin arbetstid så att hon kunde stänga och det är inte tillåtet, säger Agneta Holmström. Det var dagarna 5 till 9 maj som cirka 80 barnskötare och dagbarnvårdare i Sjöbo gick i strejk. Aktionen ingick i den ännu pågående konflikten mellan komunalfacket och motparten Kommunförbundet. På måndagen gick strejken in på sin 27:e dag och inget tyder på en snar lösning av konflikten.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons