Annons

Kommunalrådet nöjt med socialtjänsten

Familjenämnden har det yttersta ansvaret för socialtjänsten i kommunen. Flera ledamöter säger sig inte ha känt till förhållandena i den morddrabbade Vollsjöfamiljen, som under många år haft insatser från socialtjänsten.
Sjöbo • Publicerad 26 november 2009

Bilden av Sjöbo kommun har inte skadats av vad som framkommit efter mordet i Vollsjö. Det menar kommunalrådet Stefan Lundgren (M).– Nej, skadat är för starkt ord. Men det har påverkat på olika sätt, säger han.

Stefan Lundgren säger att han själv blev starkt berörd av mordet på den 19-åriga flickan. När bilden av en familj där fem barn farit illa under lång tid sedan vuxit fram, tror han att den bilden tolkas på skilda sätt.

Annons

– Människor reagerar olika, det beror på vem som läser. En del kan läsa det som att kommunen agerat efter lagar och förordningar, andra tänker mest på den lilla människan.

– En del kan förstås få en negativ bild av kommunen, men därifrån är det ett långt steg till att tänka att Sjöbo är en dålig kommun att bo i...Stefan Lundgren vill inte lägga sig i familjenämndens arbete med enskilda individer. Men generellt menar han att politikerna inte bara ska ange målen med verksamheten – utan också följa upp vad som görs, och hur det görs.

– När man får kritik bör man fråga sig: borde jag ha gjort annorlunda och bolla det med andra.

– Och man lär sig inte bara av det man gör bra, utan också av misstagen. I flera år har familjenämnden tvingas till nedskärningar. År efter år har individ- och familjeomsorgen räddat familjenämndens ekonomi, genom att färre barn, ungdomar och missbrukare har fått vård på institution.

Har familjenämnden fått för stora sparkrav genom åren?

– Nej, jag tycker inte det, eftersom familjenämnden ofta redovisat ett stort överskott i sin budget.

I går visade Ystads Allehanda att Sjöbo är en av de fem kommuner i landet som lägger ner minst pengar, totalt sett, på sociala insatser för barn och unga. Är det rimligt att Sjöbo har så låga kostnader?

– Ja. Och den bedömningen gör jag utifrån den diskussion vi har inför budgetarbetet varje år. Sjöbo har också inrättat en råd- och stödenhet och kopplat samman skolan och socialtjänsten genom familjenämnden, så att barn inte ska falla mellan stolarna.

Sjöbo kommun har satsat mycket på att marknadsföra sig som en attraktiv kommun. Är en bra socialtjänst viktigt i marknadsföringen av kommunen?

– Vi ska ha en socialtjänst som tar hand om människor, när de hamnar i sådan en situation att samhället måste hjälpa till. Vem som helst kan hamna där. Det är svårt att säga om det är viktigt för marknadsföringen, det är framför fallt viktigt ur ett humanistiskt perspektiv.

Annons

Behöver man satsa mer på socialtjänsten i Sjöbo?

– Nej. Det är min bestämda uppfattning att vi har en bra socialtjänst. Och om budgeten inte räcker, finns det alltid en reserv för ökade kostnader för försörjningsstöd eller andra insatser.

Så ekonomin är aldrig något hinder för att socialtjänsten ska göra ett bra arbete?

– Nej, det tycker jag inte. Det är ju professionen som ska pröva att rätt åtgärder sätts in, och om det behövs mer medel får de äska om det.

Britt Risberg;Per Nilsson
Britt Risberg och Per Nilsson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons