Annons

Kommunalt beslut rivs upp

Länsrätten upphäver fullmäktiges beslut att godkänna Sjöbo kommuns bokslut för år 2008 - och länsrätten håller med Lars Lundberg (KD) om att den kommunala elhandeln i Sjöbo har ett vinstdrivande syfte.
Sjöbo • Publicerad 19 november 2009

I maj i år beslutade kommunfullmäktige att godkänna kommunens bokslut för år 2008. Och därmed godkände man också den elhandel som kommunen bedrivit – något som Lars Lundberg (KD) starkt ifrågasatte.

Lundberg ansåg att kommunen inte följt affärsplanen för elhandeln, och ifrågasatte att kommunen som Lundberg menade drev elhandel i vinstsyfte – i strid med vad kommunallagen säger om kommuners rätt att driva näringsverksamhet.

Annons

Lars Lundberg överklagade till länsrätten och begärde en prövning av lagligheten i beslutet att godkänna bokslutet.

När kommunen fick tillfälle att yttra sig till länsrätten i ärendet hävdade man att det inte var fråga om att driva verksamheten i vinstsyfte, utan att det handlade om ett "visst överskott". Det överskottet utgjorde inte någon vinst i egentlig mening, hävdade kommunen. Man påpekade också att ordet "vinst" inte förekommer i affärsplanen.

En del i elhandelsfrågan som engagerat Lars Lundberg är den omdiskuterade resultatutjämningsfonden, i vilken pengar avsatts under många år och som nu uppgår till tiotals miljoner kronor –pengar som Lars Lundberg i flera sammanhang krävt ska återföras till elkunderna, något som kommunen å sin sida hävdat att man inte har skyldighet att göra.

När YA når Lars Lundberg har han ännu inte hört talas om utslaget i länsrätten.

– Sista ordet är väl inte sagt än. Men jag hoppas att det här innebär att man försiktigtvis kan gratulera Sjöbos elkunder, säger Lars Lundberg. Frågan är vad som nu händer efter länsrättens dom, som innebär att kommunen inte har ett godkänt bokslut.

Kommunfullmäktiges ordförande Thomas Quist (M) hade inte heller han under onsdagen hunnit ta del av handlingarna från länsrätten än.

– Vi ska sätta oss ner och titta på hur vi ska gå vidare, vi får ju göra någon form av skrivelse. Om det blir en komplettering eller överklagande vet jag inte än. Men på något sätt måste vi ju få bokslutet godkänt. Det får förmodligen bli en fråga för kommunstyrelsen att ta ställning till, säger Thomas Quist.

Från majoritetens sida menar man dock, med hänvisning till beräkningar som kommunens ekonomichef gjort, att det inte finns någon vinst att dela ut till elkunder.

– Det finns ju ingen vinst, och elhandeln har inte varit vinstdrivande som vi ser det, säger Thomas Quist.

Ulrika Wangel
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons