Annons

Kommunen måste betala elva miljoner

Sjöbo kommun betalar elva miljoner kronor för att rädda Sjöbohem och de allmännyttiga bostäderna. Kommunen står som borgenär för lån på 33 miljoner kronor åt Stiftelsen Sjöbohem. Nu måste man infria en del av sitt borgensåtagande.
Sjöbo • Publicerad 26 november 2008

– Jag glädjer mig i alla fall över att vi har ett så bra resultat i årets budget, att vi kan klara ut det här, säger kommunalrådet Stefan Lundgren (m).

De elva miljonerna tas direkt från kommunens verksamhet, som i år väntas sluta med ett överskott på drygt 25 miljoner.

Annons

Stiftelsen Sjöbohem, som bildades av HSB och kommunen 1963, har tagit lån allteftersom man byggt nya hus: på 1960-talet i kvarteret Elefanten på Planteringsgatan, under senare tid bland annat i Vollsjö. Sammanlagt hade stiftelsen lånat 33 miljoner kronor, när kommunen tog över driften från HSB 2005.

– Det var inget konstigt med de lånen, bankerna gjorde en värdering innan de beviljades, säger Sten Atterwall, verkställande tjänsteman vid Stiftelsen.

Genom åren har dock fastigheterna inte ökat i värde. Tvärtom. Underhållet har varit så eftersatt, att det har skett en kapitalförstöring.

– Stiftelsen tvingades dra ner på underhållet efter att ha haft många tomma lägenheter på 90-talet, säger Sten Atterwall.

Nu har Stiftelsens lägenheter värderats till 16,5 miljoner av en fristående revisionsfirma. Det kommunala bostadsbolaget, Sjöbohem AB, menar sig kunna betala 20 miljoner kronor för att driva dem med nollresultat. Ett förslag som kommunstyrelsens arbetsutskott sagt ja till.

Det innebär dock att det finns 13 miljoner kvar av låneskulden. Två miljoner betalas av Stiftelsen, men elva miljoner får borgenären, Sjöbo kommun, stå för.

Atterwall menar att Sjöbos situation inte är unik.

– I många kommunala bostadsbolag och stiftelser har kommunerna tvingats gör tillskott år efter år, till summor som överstiger vad Sjöbo nu får betala.

Per-Ingvar Magnusson (sjp) reserverade sig mot beslutet och menade att Sjöbohems lägenheter ska säljas på öppna marknaden.

Britt Risberg britt.risberg@allehandasyd.se
Britt Risberg
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons