Annons

Körde utan bilbälte - slipper böter

En 44-årig man från Sjöbo slipper betala böter för att ha kört utan bilbälte. Detta trots att 44-åringen själv erkänt att han färdats utan att ha bilbältet på sig.
Sjöbo • Publicerad 13 maj 2003

Anledningen till att mannen frias är att han har ett läkarintyg som säger att han inte behöver ha bilbälte på sig när han kör bil. Det var vid en rutinkontroll som polisen upptäckte att 44-åringen körde utan bilbälte. 44-åringen uppger att han hade bilbältet på sig, men tog av det när han såg poliskontrollen. Detta för att snabbt komma ur bilen och visa polisen körkortet och andra handlingar. Han visade polisen läkarintyget som friger honom från kravet på att använda bilbälte, men trots det ville polisen bötfälla mannen för brott mot bilbälteslagen. Tingsrätten skriver i sin dom att intyget inte uppfyller de formella krav som ställs. Bland annat ska läkarintyg utfärdas på en särskild blankett, vilket inte skett. Men tingsrätten menar att 44-åringen inte varit medveten om de formella kraven på läkarintyg och tagit för givet att intyget befriade honom från kravet att använda bälte. Tingsrätten ogillar därför åtalet och 44-åringen slipper betala böter.

Andreas Mårtensson andreas.martensson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons