Annons

Kulblixt slog omkull träd

Under det kraftiga åskvädret på torsdagen slog blixten ner på flera ställen i Sjöbo. På Geografigatan ställde en kulblixt till med förödelse, både utomhus och inomhus.
Sjöbo • Publicerad 26 juni 2014
Inne i vardagsrummet slogs väggen sönder, och det uppstod en mindre brand.
Inne i vardagsrummet slogs väggen sönder, och det uppstod en mindre brand.Foto: 
En kulblixt knäckte trädet i Frank Björks trädgård, och fortsatte mot husväggen.
En kulblixt knäckte trädet i Frank Björks trädgård, och fortsatte mot husväggen.Foto: Foto: Britt Risberg
Kulblixten har gjort ett tydligt hål i väggen, och ytterbrädor har slitits loss.
Kulblixten har gjort ett tydligt hål i väggen, och ytterbrädor har slitits loss.Foto: 

Frank Björk befann sig på jobbet i Malmö, när han blev kontaktad av vaktbolaget i eftermiddags.

- Alla larm hade gått, men det trodde vi först bara berodde på att åskvädret slagit ut dem, berättar han.

Annons

Men när väktaren förklarade att väggkontakterna hade flugit ut från väggen, och låg på andra sidan rummet, förstod han att något värre hade hänt. Väl hemma såg han hur det stora trädet vid tomtgränsen knäckts. Stammen är avskalad, och barkbitar ligger strödda över trädgården.

- Räddningstjänsten förklarade att det måste ha varit en kulblixt, säger Frank Björk, som själv aldrig sett något sådant.

Kulblixten måste ha fortsatt mot husväggen - där det nu syns ett hål rakt in i vardagsrummet. Flera bräder har slitits loss av kraften, och inomhus är väggen uppbruten.

- Det uppstod det tydligen en mindre brand, men den slocknade av sig själv, berättar Frank Björk. Räddningstjänsten har gjort mätningar, och det fanns ingen värmeutveckling i väggarna. Men jag ska stanna hemma och vara brandvakt ett tag.

Åskvädret drabbade även grannarna i området, som fick både telefoni, el och larm utslagna.

På Vällerödsvägen utanför Eriksdal började ett ödehus att brinna, med all säkerhet på grund av ett blixtnedslag. Ingen människa befann sig i närheten, och huset har inte varit bebott på decennier. Eftersom branden hunnit förstöra större delen av huset när räddningstjänsten kom till platsen, lät man det brinna ner helt. Det förelåg inte heller någon spridningsrisk.

INTERNAL INTERNAL
Britt Risberg
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons