Annons

Kvinna halkade och skadades svårt

En halkolycka i Sjöbo i mellandagarna kan få rättsligt efterspel. Barbro Nilsson från Hörby halkade så illa att hon spräckte mjälten och låg på intensiven i nio dagar. Nu överväger hon att kräva kommunen på skadestånd.
Sjöbo • Publicerad 24 januari 2006

I julhelgen besökte Barbro Nilsson svärföräldrarna på Storelidgatan i Sjöbo. När hon och hennes man skulle åka hem den 27 december hade det snöat kraftigt. En plogbil rensade gatan och plogade upp en stor snövall framför garageinfarten.

Barbro och hennes man var tvungna att skotta bort snön och föra över den till andra sidan gatan. Det var när Barbro gick över gatan som det hände.

Annons

– De hade packat snön så att det var glashalt. Jag var jätteförsiktig, men ändå halkade jag på sidan och fick armen under mig, säger Barbro Nilsson.

Barbro märkte först inte hur allvarligt det var, men efter att hon nästan tuppat av inne hos svärföräldrarna åkte hon och hennes man till lasarettet. Läkarna konstaterade att Barbro brutit fyra revben och att ett av dem klyvt mjälten mitt av. Hon hade över en liter blod i bukhålan när hon kom till akuten.

Barbro fick tillbringa två veckor på sjukhus, varav nio dagar på intensiven. Nu är Barbro utskriven men hon får inte röra sig för fort, lyfta eller bära något. Det är fortfarande risk för blödningar och eventuellt måste mjälten opereras bort.

Barbro Nilsson har i ett brev ställt frågan ifall tekniska förvaltningen är beredd att lämna någon typ av ersättning för det som inte täcks av försäkringen. Om inte funderar hon på att driva ärendet rättsligt. – De gör ingenting för att halkbekämpa på den gatan. De bara plogar och packar snön. Man vågar inte gå ut.

Kjell Axelsson, chef för teknik- och fastighetsavdelningen, beklagar att Barbro Nilsson skadat sig så allvarligt, men tycker inte att hon kan klandra kommunen. Fallet var en ren olyckshändelse, menar han.

– Jag tycker inte vi har brustit på något sätt, jag vet inte vad vi skulle ha gjort för att förebygga detta.

Men ska man inte hålla gator och trottoarer halkfria?

– De ytor som är avsedda för gångtrafik, exempelvis gångbanor, ska man inom rimlig tid hålla halkfria. Men man kan inte vara ute överallt på en och samma gång. Det går inte att röja samtidigt som man sandar.

Barbro Nilsson ger inte mycket för argum entationen.

– Det är fortfarande lika halt, de har inte sandat eller saltat på en månad. Och det finns ingen gångbana på den sidan, man måste gå på gatan, säger hon.

Annons

Andreas Mårtensson

0416-19214

andreas.martensson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons