Annons

Länsstyrelsen meddelar djurförbud

Efter mängder av anmärkningar från miljönämnden i fyra olika kommuner har länsstyrelsen slutligen tröttnat på en djurägares bristfälliga djurhållning.
Sjöbo • Publicerad 3 mars 2004

Mannen, som bland annat haft djur på olika gårdar i Sjöbo kommun, har nu förbjudits att äga och ha hand om djur och måste göra sig av med de som finns i hans ägo senast den 31 maj i år. Bakom beslutet ligger ett stort antal anmärkningar, krav på förbättringar och förelägganden om vite. Något som djurägaren totalt struntat i att följa, han har inte ens brytt sig om att yttra sig till länsstyrelsen i ärendet. Men värre är de tämligen grova anmärkningar som riktats mot mannens djurhållning under flera års tid. Den första kom från Sjöbo kommun sommaren 1999. Mannen, som inte är bosatt i kommunen, ålades att minska antalet djur på en fastighet utanför Sjöbo. Tre år senare fann en djurskyddsinspektör döda får på två andra fastigheter som mannen disponerade för sin djurhållning. Sommaren 2003 konstaterade en länsveterinär att mannen hade överbeläggning av får på en av fastigheterna. Fåren släpptes heller inte ut på bete och det fanns en hel del föremål som fåren kunde skada sig på. Hörby kommun har inspekterat mannens djur vid mer än tio tillfällen de senaste två åren. Det har bland annat handlat om brister i tillsyn och utfodring av kor. Den 19 december 2003 förelades mannen att vid vite av 10 000 kronor se till att djuren fick daglig tillsyn samt tillräcklig och allsidig utfodring. Östra Göinge kommun har också haft med mannen att göra. I oktober 2003 kom det in en anmälan från en distriktsveterinär som hade uppmärksammat att ett lamm som mannen lämnat in till slakt hade omfattande skador som talade för att djuret hade haft ont under en längre tid. Kristianstads kommun förelade i februari 2003 mannen att ge sina hästar vatten och ligghall. Samma månad noterade kommunen att det på en annan fastighet fanns en halt ko som gick kvar trots en tidigare överenskommelse att den skulle skickas till slakt. Kristianstads kommun har också haft anmärkningar på två stall som mannen haft kor och hästar i. Stallen var inte lämpliga att ha djur i, och ett av dem var dessutom överbelagda. Djuren hade inte heller tillgång till vatten och släpptes inte ut på bete trots att det var mitt i sommaren. Länsstyrelsen skriver i sitt beslut att djurägaren allvarligt försummat tillsynen och vården av sina djur och att han inte följt de förelägganden som kommunerna meddelat honom.

Andreas Mårtensson andreas.martensson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons