Annons

Lantbrukares utbyggnad kan stoppas

Två expanderande lantbrukare i olika väderstreck av kommunen kan få sina utbyggnadsplaner grusade vid nästa möte i miljö- och byggnadsnämnden den 18 november.
Sjöbo • Publicerad 5 november 2008

Det handlar om två lantbrukare som vill utöka sina djurbesättningar. En av dem vill också bygga nytt stall.

Men båda lantbruken har granhus inom 500 meter, ett av dem så nära som under 100 meter. Därmed finns det risk för olägenheter i form av gödsellukt, insekter och buller, menar beslutsfattarna.

Annons

Det av Boverket rekommenderade skyddsavståndet mellan lantbruk och grannar är för övrigt 500 meter.

Fallen påminner om lantbrukaren Andreas Nilsson i Vanstad, som YA berättade om i våras. Andreas Nilsson fick nej till utbyggnad av nämnden bland annat med motiveringen att ansökan inte var komplett. I båda de nu aktuella fallen har miljö- och byggnadsförvaltningens utredare föreslagit nämnden två beslutsalternativ: antingen säga ja med ett digert batteri med föreskrifter och regler, eller att säga nej och förbjuda lantbrukens utbyggnad.

Det som skiljer ärendena åt är att man i det första fallet vill bevilja som alternativ ett och förbjuda som alternativ två och omvänt i det andra ärendet.

En del skrivningar i beslutsunderlagen vittnar om att sådana här fall ger en del huvudbry för nämnden.

Man konstaterar att Sjöbo ligger i lantbruksbygd och att man då får räkna med att det luktar gödsel över nejden. Men samtidigt vill inte utredarna vara en bromskloss för lantbrukares utveckling. Därför skriver man att verksamheten kan ökas om nämnden finner att alla försiktighetsmått iakttagits, trots att Boverkets allmänna råd inte uppfylles.

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons