Annons

Lantbrukspreparat får inte användas i tätort

Sjöbo • Publicerad 4 juli 2007

Bekämpningsmedel som används i lantbruket får absolut inte användas inne i Sjöbo tätort, eller i andra tätorter för den delen.

YA blev häromdagen uppringd av en Sjöbobo som berättade att en granne, en före detta lantbrukare, hade fått hjälp att spruta bekämpningsmedel mot ogräs på sin gräsmatta.

Annons

Killen som sprutade är lantbrukare och vår uppringare misstänkte att besprutningsmedlet kunde härröra från lantbruket. – – Är det tillåtet, undrade uppringaren.

– Nej, lantbrukets preparat är inte tillåtna i villaträdgårdar, säger Peter Stenberg på miljö- och byggnadsförvaltningen.

– De preparat som en privatperson kan köpa i ett byggvaruhus har inte alls samma kraft som de lantbrukaren får använda.

– Om en lantbrukare ertappas med att använda preparat som är klassade för lantbruket, i en villa trädgård så kan hans behörighet dras in.

– Jag har hört att det förekommer att lantbrukare gör sådana här tjänster till villaboende. Men det är förenat med risker. De otillåtna preparaten kan rinna ner i brunnar och skada fiskbestånd i vattendrag.

– Lantbrukarna vet det här, men villaägarna har kanske inte lika klart för sig, säger peter Stenberg.

Leif Möller

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons