Annons

Lastbilsägare kritiserar åklagare

En vollsjöbo överklagar nu ett beslut i tingsrätten i Ystad. Tingsrätten tilldömde mannen ett skadestånd på 3 650 kronor i samband med en bilstöld, men det är han inte nöjd med.
Sjöbo • Publicerad 10 januari 2002

Minns ni fallet med 16-åringen som tillsammans med en kompis stal en lastbil i Vollsjö och körde av vägen så att kamraten skadades svårt?

Nu överklagar lastbilens ägare Ystads tingsrätts beslut om att bara ersätta honom med 3 650 av de 35 692 kronor som han begärt i ersättning.

Annons

I överklagandet riktar lastbilsägaren skarp kritik mot ärendets handläggande. Han anser att varken åklagaren eller tingsrätten har tagit hänsyn till hans rättigheter att bli kallad till rättegång.

Det togs inte heller hänsyn till hans rätt att få föra fram sina krav på ersättning för kostnaderna att skaffa en ny bil. Lastbilsägaren påpekar att han inte fick ta den tid som behövdes för att kunna specificera kraven på ersättning.

"Jag fick inget besked varken från åklagaren eller tingsrätten om att det skulle vara någon rättegång eller att jag kunde sända in mina krav på ersättning till tingsrätten. Åklagaren tycktes inte anse att mina krav var något att ta notis om eftersom jag inte kallades till rättegång", skriver lastbilsägaren.

- Det framgick inte av förundersökningen att lastbilsägaren skulle vara part i målet, säger åklagare Peter Ståhl, tredje kammaren i Malmö, och fortsätter:

- Men när åtal väcktes skickades underrättelse om detta även till lastbilsägaren. När han senare ringde mig och berättade att han hade krav på ersättning informerade jag om hur han skulle agera, påpekar Peter Ståhl.

Hovrätten får nu avgöra om Ystads tingsrätts beslut att ersätta lastbilsägaren med de 3 640 kronor, som också är gärningsmannens självrisk på försäkringen, skall stå kvar.

Eller om lastbilsägaren skall ersättas med 35 692 kronor för bland annat de resor han gjort för att kunna skaffa sig en ny lämplig lastbil till sin rörelse.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons