Annons

Lundgren (m) tycker inte Blentarpsnaturen hotas

– Blentarpsborna behöver inte oroa sig för att naturkänslan kring Simontorpsområdet försvinner.
Sjöbo • Publicerad 3 januari 2006
YA den 2 januari 2006.
YA den 2 januari 2006.Foto: 

Det säger kommunalrådet Stefan Lundgren angående de protester som finns mot byggplanerna i området.

– Man måste kunna dela med sig av det man har och samtidigt behålla naturen, säger han.

Annons

Naturområdet mitt emot den nya idrottsplatsen ska bebyggas med ett 30-tal tomter och då kommer den naturliga betesmarken, med får och hästar, att delvis försvinna.

Det är främst boende närmast naturmarken som klagar, men man har ändå lyckats få 60 namnunderskrifter mot etableringen som man tycker är för stor.

– Jag kan förstå att de tycker så, och visst ska vi behålla naturen i området. Men vi kan inte behålla hur mycket som helst. Vi har flera hundra hektars mark på Simontorpsområdet som är tillgängligt för allmänheten. Man behöver inte ha det in på knuten, säger Stefan Lundgren.

Lundgren menar att planen ändrats flera gånger för att tillgodose behovet av naturområden.

– Det ska inte se ut som i Staffanstorp, vi måste ta hänsyn till naturen och det tycker jag att vi gör, säger han.

Lundgren menar att det även finns mycket natur norr om planområdet, kring "fågelgatorna" som angränsar till ett stort skogsområde. Detaljplanen för området ska diskuteras på kommunstyrelsens arbetsutskott i dag, tisdag. Ärendet går sedan vidare till kommunstyrelsen och slutligen kommunfullmäktige. Därefter kan eventuellt missnöjda överklaga beslutet till länsstyrelsen.

Det finns boende i området, bland annat Matts Karlsson som YA skrev om i måndagens tidning, som inte har kallats till samråd. Detta trots att han bor närmast området på Ruben Rausings väg. Han ser den aktuella betesmarken genom fönstret.

Stadsarkitekten Erik Månsson förklarar att det endast är de som bor högst 50 meter från planområdets gräns som anses vara sakägare.

– Enligt länsstyrelsens riktlinjer är det endast de direkta grannarna till området som är sakägare. Men Sjöbo kommun har en policy utöver det som säger att fastighetsägare högst 50 meter från plangränsen också räknas som sakägare, säger han.

Om någon överklagar planen till länsstyrelsen är det denna som avgör ifall den som överklagar kan räknas vara berörd av planändringen.

Annons

Andreas Mårtensson

0416-19214

andreas.martensson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons