Annons

Många byten på rektorsposterna de senaste åren – ”ett av arbetsmarknadens svåraste jobb”

När Färsingaskolan nu åter måste byta rektor är det bara ett i raden av alla byten de senaste åren.
Sedan 2013 har 15 olika personer haft poster som rektorer på någon av kommunens sex skolor.
Sjöbo • Publicerad 11 februari 2019
Johan Gustafsson, Åsa Söderberg, Lars Lundgren, Mayvor Jonsson, Daniel Jägestedt och Chris Hansen Sonestam är några av de rektorer som arbetat i Sjöbo kommun de senaste åren. Chris Hansen Sonestam är fortfarande kvar på Färsingaskolan.
Johan Gustafsson, Åsa Söderberg, Lars Lundgren, Mayvor Jonsson, Daniel Jägestedt och Chris Hansen Sonestam är några av de rektorer som arbetat i Sjöbo kommun de senaste åren. Chris Hansen Sonestam är fortfarande kvar på Färsingaskolan.

Såväl Färsingaskolan som Emanuelskolan och Vollsjö skola har haft fyra olika rektorer under sex års tid. Det har blivit många byten i ledningen, med allt vad det innebär för personal, elever och föräldrar.

Lärarnas Riksförbund tog upp frågan vid ett fackligt samverkansmöte med familjeförvaltningens ledning förra veckan. Deras fråga var: ”Hur skapar man en hållbar organisation som gör att skolledarna stannar kvar?”

Annons

Efter mötet tycker inte Peter Nilsson, ordförande för Lärarnas Riksförbund i Sjöbo, att det finns några givna svar.

– Att vara rektor är att ha ett av arbetsmarknadens svåraste jobb. Man har statliga krav att följa, medan kommunen är arbetsgivare och tilldelar budgeten, säger han.

Men han tycker ändå att det är ”helt sjukt” med så många byten i Sjöbo kommun under sex års tid.

– Förvaltningsledningen och vi är eniga om problematiken, säger han.

”Vi kan inte bara såga kommunpolitikerna”

Från fackets sida har man pekat på resurserna – att det krävs mer pengar till verksamheten så att rektorerna kan följa lagen.

– Men vi kan inte bara såga kommunpolitikerna. De har sin verklighet och måste ta hänsyn till god ekonomisk hushållning och skattetryck, säger Peter Nilsson.

Han tror att problemet egentligen inte kan lösas förrän skolan förstatligas. Men innan det eventuellt sker, tycker han att dialogen mellan lärarfacken och politikerna borde bli bättre.

– I dag har vi samverkan med förvaltningsledningen, och vi kan närvara på familjenämndens möte. Där har vi dock inte yttranderätt om det inte är något specifikt vi tillfrågas om. Så vi saknar ett gemensamt forum, där vi kan träffas och diskutera olika möjligheter, säger han.

En annan sak som Lärarnas Riksförbund pekar på är behovet av stödfunktioner kring rektorn.

– På Emanuelskolan får man nog säga att rektorn har ett bra stöd, där finns både en bra elevhälsa, skolsekreterare och biträdande rektor. Men det är ändå 500 elever, 80 anställda och bortåt 1500 föräldrar att ta hänsyn till. Det är ingen lätt ekvation.

För närvarande är alla rektorstjänster tillsatta. På Färsingaskolan söker man dock en ny rektor till hösten.

Britt RisbergSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons