Annons

Matbutiker kritiseras för bristande säkerhet

Två livsmedelsbutiker i Sjöbo kommun har fått kritik från Arbetsmiljöverket.
Sjöbo • Publicerad 30 december 2011

Främst handlar det om att anställda riskerar att hamna i farliga situationer, menar myndigheten.

Ett stort antal inspektioner av butiker har under den senaste tiden utförts i Sverige. Det huvudsakliga syftet med inspektionerna är att belysa riskerna för att utsättas för våld och hot på arbetsplatsen, uppger Arbetsmiljöverket. Bland annat har man undersökt anställdas kunskaper om säkerhet, hanteringen av pengar och hur lokalerna ser ut.

Annons

Myndigheten kritiserar nu två livsmedelsbutiker i Sjöbo kommun. Enligt Arbetsmiljöverket saknade den ena butiken instruktioner för vad anställda ska göra i samband med till exempel rån, och vad de ska göra efteråt. Ett annat problem var att butiken inte hade utrett de risker som finns när anställda öppnar och stänger butiken ensamma. Ytterligare ett klagomål gällde en dörr och ett varuintag som båda saknade fungerande belysning.

Den andra butiken kritiserades för att en dörr stod olåst och för att det saknades en larmknapp i ett frysrum. Verket vill också att butiken upprättar en arbetsmiljöpolicy och att anställda får mer kunskaper om risker för hot och våld.

Arbetsmiljöverket utförde inspektionerna i mitten av december. Butikerna har till mars på sig att åtgärda de problem myndigheten ser.

Ann-Louise Olander
John Nyzell
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons