Annons

Miljönämnden säger nej till täkt i Sövde

Om miljönämnden i Sjöbo kommun får bestämma så är Sövdes omdebatterade grustäkt historia. Miljönämnden vill att Länsstyrelsen avslår Skåne Grus ansökan om förlängning av tillståndet.
Sjöbo • Publicerad 31 juli 2002

- Den här typen av grustäkter ska inte prioriteras, kan man använda annat än naturgrus ska man göra det eftersom tillgången inte är obegränsad, säger Johan Johansson, miljöchef i Sjöbo kommun. Grustäkten i Sövde är placerad mellan samhället och Sövdeborgs flygfält. Täkten har funnits där i 30 år men användningen av den har under vissa perioder varit begränsad, särskilt på senare år. Det nuvarande tillståndet för täkten gick ut vid årsskiftet. Skåne Grus har ansökt om en förlängning av tillståndet till den siste december 2014. I ansökan bedömer företaget den framtida årsproduktionen till cirka 50 000 ton. Byalaget i Sövde har tidigare varit starkt kritiskt till täkten och har i brev till kommunen och länsstyrelsen uttryckt sin önskan om att täkten ska avslutas. De har nu alltså fått stöd av miljönämnden som i ett yttrande till länsstyrelsen föreslår att ansökan avslås. I yttrandet skriver Johan Johansson och miljöinspektör Johan Kleman att grus- och sandmaterialet är av bristande kvalitet och att det behöver renas för att kunna användas för högkvalitativa ändamål. Miljönämnden tycker att ytterligare behandling av gruset är onödig då det finns täkter vars grus kan användas utan att renas. "Täkter med låg produktion och bristfälligt material bör upphöra" skriver tjänstemännen i yttrandet. Vid det tidiga samråd som hölls i mars 2001 yttrade länsstyrelsens representant att det krävs drastiska åtgärder för att minska naturgrusanvändningen. Det håller Johan Johansson med om. - Även om det finns en hel del naturgrus i Sjöbo kommun så kommer det att ta slut någon gång i landet. Därför måste det ransoneras, säger han. Ägaren till fastigheten omedelbart väster om grustäkten, Knut Nilsson, har tidigare uttryckt önskemål om att få bygga bostäder på sin fastighet. Enligt miljönämnden är det inte möjligt att förena täktverksamhet med ett, ur miljöhänseende bra boende. - Det är inte lämpligt att ha bostäder så nära en täkt, framförallt på grund av bullret, säger Johan Johansson. Sjöbo kommun har som mål att befolkningen ska öka och har tidigare undersökt möjligheterna att öka bebyggelsen i Sövde. Men kommunstyrelsen har ännu inte tagit ställning till Skåne Grus ansökan om fortsatt tillstånd för täktverksamheten. KS vill först diskutera saken med byalaget och Naturskyddsföreningen i Färs.

Andreas Mårtensson andreas.martensson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons