Annons

Motstånd mot nya master

Ytterligare 15-20 master kommer troligen att behövas i Sjöbo kommun för att hela kommunens yta ska täckas för den tredje generationens mobiltelefoni.
Sjöbo • Publicerad 1 juli 2002

-?Vi försöker få de olika operatörerna att samverka, men vi har inte rätt att ställa det kravet på dem, säger Bo Neldeborn (m), ordförande i byggnadsnämnden. Till byggnadsnämnden sammanträde på tisdag kväll finns fyra ansökningar från Svenska UMTS-nät/Swedia Networks, som vill sätta upp sändare åt Telia och Tele 2. Alla ansökningarna föreslås dock bli återremitterade. -?Vi vill skaffa oss en samlad bild över hur många master företaget behöver sätta upp i kommunen innan vi tar ställning, säger Bo Neldeborn. -?Vår önskan är ju att ha så få master som möjligt i kommunen. I både Brandstad, Hörr och Molleröd har mastplanerna mött kritik bland de kringboende. I alla tre fallen anser grannar att masterna borde placeras på ett annat sätt för att störa omgivningen mindre. I Molleröd skriver två boende att masten hamnar endast 200 meter från deras bostad samtidigt som det finns andra, glest bebyggda platser i omgivningen. Även i Hörr är masten tänkt att ligga 200 meter från ett bostadshus, vilket de berörda fastighetsägarna opponerar sig mot. I Brandstad har Svenska UMTS-nät/Swedia Networks planer på att bygga en mast väster om väg 13, på 200 meters avstånd från flera bostäder. Dessa fastighetsägare är kritiska mot placeringen. "Om eventuella hälsoeffekter av strålning i närheten av mobiltelefonmaster kan möjligen kan råda delade meningar, men effekten på landskapsbilden är odiskutabel, helt enkelt brutal", skriver ägare till fyra fastigheter. De påpekar att masten är tänkt att byggas två kilometer från markägarens bostad, på en plats som är relativt otillgänglig och dit det krävs en ny tillfartsväg. "En ny väg innebär ytterligare ingrepp i landskapet och sträckningen är inte problemfri vintertid", påpekar fastighetsägarna i Brandstad. Det finns idag inga bestämmelser för hur nära bostäder en telemast får byggas. -?Vi tar bara estetiska hänsyn, säger Bo Neldeborn. Strålningsriskerna är en fråga för post- och telestyrelsen, som använder Strålskyddsinstitutets riktlinjer. Och enligt vad man hittills kommit fram till, så är strålningen från en sändare inte större än strålningen från en mobiltelefon. Centern i Sjöbo har krävt att det arbetas fram riktlinjer för byggandet av telemaster, på samma sätt som det finns riktlinjer för vindkraftverk. På tisdag kväll tar byggnadsnämnden upp den frågan. -?Personligen anser jag inte att det behövs några sådana riktlinjer. Det räcker med de bestämmelser som finns i plan- och bygglagen, säger Bo Neldeborn.

Erik Almroth
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons