Annons

Nej till hästdroska och museum

Det blir varken droskverksamhet för turister eller hästvagnsmuseum i det gamla trädgårdsmästeriet på industriområdet i Sjöbo.
Sjöbo • Publicerad 19 mars 2004

Kommunstyrelsens arbetsutskott säger nej till Ewa Wörléns förfrågan om att köpa fastigheten för att etablera verksamhet och bosätta sig där. Istället kommer gården, vars byggnader uppfördes 1806, att jämnas med marken och fastigheten att förvandlas till industrimark. - Vi var positiva till idén och ska göra vad vi kan för att hjälpa henne att hitta en annan lokal där verksamheten passar bättre, säger kommunalrådet Stefan Lundgren (m). Kruxet enligt kommunalrådet är verksamhetens tänkta placering. Industriområdet är inte tänkt för bostäder och det måste till en ändring av detaljplanen för att ändra på det. Dessutom ligger fastigheten för nära det slakteri som finns i närheten. - Redan när slakteriet var på väg att etableras fanns det tveksamheter på grund av att det skulle komma för nära bostäder. Bostäder som inte ens ligger på området, säger Stefan Lundgren. Ewa Wörlén vill under turistsäsongen erbjuda regelbunden hästskjuts enligt tidtabell där sevärdheter som krukmakeriet, möllan, Åsumsbron och Malenas park ska kunna beskådas. Resten av året ska droskan fungera som bokningstaxi för bröllop och födelsedagar. I det gamla trädgårdsmästeriets två stallbyggnader hade Ewa Wörlén planer på att etablera ett hästvagnsmuseum där Sjöbos historia i ord och bild skulle presenteras och gamla seldon och hästvagnar visas. Ewa Wörlén har tidigare sagt till YA att hon inte är intresserad av att ha verksamhet på fastigheten om det inte går att bo där. Detta med tanke på säkerheten för hästarna. Stefan Lundgren uppmanar Ewa Wörlén att ta kontakt med kommunens lokalförsörjningschef Sten Atterwall för att diskutera möjligheten att disponera någon annan av kommunens fastigheter.

Andreas Mårtensson andreas.martensson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons