Annons

Nils Månssons skola kan bli naturskola

Utveckla Nils Månssons skola och gör den till en naturskola. Den idén lanserades i går av LRF i Fränninge samt byalagen i Vallarum, Fränninge och Starrarp. Filosofin är "utveckling i stället för avveckling".
Sjöbo • Publicerad 6 maj 2003

- Vi vill utveckla skolan i de lokaler som finns och utnyttja utemiljön. Det här är ett sätt att marknadsföra vår idé, sa Kent Nilsson, ordförande i Fränninge LRF-avdelning. Idén togs upp på den debattkväll som i går kväll anordnades på Ågården i Vollsjö och som kan ses som en symbol för den nya fas som striden om skolan gått in i. En fas där byborna inte bara stretar emot och protesterar mot den eventuella nedläggningen av skolan utan där man också försöker komma fram till nya lösningar för att inte bara rädda utan också utveckla skolan. En av lösningarna heter naturskola. - LRF har ett projekt i Folkkärna i Dalarna där skolan skulle läggas ner. Där reagerade invånarna och i stället för lägga ner skolan så profilerade man den som en naturlivsskola, sa Kent Nilsson. För att backa upp idén hade arrangörerna tagit hjälp av Ingrid Jönsson från LRF Skolkontakt som pratade om vikten att vara nära naturen i undervisningen. Hon lanserade förslag på hur man exempelvis kan följa bondens år på en lantgård nära skolan och låta barnen undervisas på de utbildningsgårdar LRF har. Karin Lagerholm och Maria Sandström från Malmö lärarhögskola poängterade också vikten av att ha med naturen i undervisningen och att skolorna i Piratenområdet är lyckligt lottade som har naturen så nära inpå knutarna. Och som på beställning slog de också ett slag för de små skolorna. - Barnen blir tryggare, de har ett nätverk och de är inte anonyma som de kan vara i större samhällen, menade Karin Lagerholm. Kent Nilsson, Lars Ferlinger och Hans-Erik åkerblom ingår i den så kallade arbetsgruppen som verkar för att behålla skolan i Fränninge. De anförde en rad argument för att man inte ska lägga ner skolan. Bland annat skolans historik och kulturella värde, dess geografiska placering och dess roll i att ge barnen en trygg och pedagogisk start i livet. Man poängterade också att Piratenområdets skolor är billigast att driva av alla i kommunen, vilket, enligt arbetsgruppen, gör det ologiskt att lägga ner skolor i just Piratenområdet. Man påpekade också att prognosen med ett sjunkande elevantal gäller alla områden i kommunen och att elevantalet fluktuerar mycket från generation till generation. - Fränninge har minskat mycket i befolkning tidigare men nu är det mycket inflyttning. De söker servicen, skolan och naturen. Om man plockar bort skolan så avstannar byns utveckling, sa Hans-Erik Åkerblom. Med på mötet fanns företrädare för c, s, kd och m. Familjenämndens ordförande Kent-Ivan Andersson (m) höll en låg profil men antecknade flitigt i sin anteckningsbok under mötet. De nytillträdda skolledarna i Piratenområdet lyste däremot med sin frånvaro. Rektorn Christina Johansson och intendenten David Stattin valde att utebli trots inbjudan.

Per Nilsson per.nilsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons