Annons

Nobelkonstnär i julutställningen

Sjöbo konstförening har lyckats engagera Simrishamnsbon och Nobelkonstnären Jean Louis Maurin att delta i föreningens julutställning i Sjöbo konsthall den 30 november.
Sjöbo • Publicerad 5 november 2008
Jean Louise Maurin ställer ut i Sjöbo konsthall. BILD: ÖSKG
Jean Louise Maurin ställer ut i Sjöbo konsthall. BILD: ÖSKGFoto: 

Det är Nobelstiftelsen som utsett Maurin till årets Nobelkonstnär.

- Ett hedersuppdrag, säger Jean Louise Maurin.

Annons

Vetenskapsakademin har följt hans konstnärliga karriär en längre tid. Detta innebär att hans konstverk ska pryda de diplom som delas ut till tre Nobelpristagare under tre år.

Årets ekonomipristagare får ett konstverk, nästa år är det fysikpristagaren och år 2010 är det kemipristagaren.

Jean Louise Maurin är inbjuden till Nobelmottagningen i år och när hans svit av diplom är helt färdigt år 2010 är han och hustrun Annalena inbjuden till själva Nobelbanketten.

- Det är helt fantastiskt och omtumlande. Jag blev så förvånad när jag fick beskedet från Nobelstiftelsen. Jag menar, det finns ju otroligt många konstnärer... och så väljer de mig, säger Jean Louise som aldrig tidigare sökt eller deltagit i något liknande.

- Till banketten får jag väl hyra frack, säger han med ett skratt.

Hur diplomet ser ut kan Jean Louise dock inte avslöja förrän i nästa vecka då verket ska visas på en pressvisning i Stockholm.

- Jag kan i för sig förstå att de fastnade för min konst. Min bana var från uppväxten inriktad på att bli ingenjör, men jag valde konsten i stället. Min konst är väldigt geometrisk och det appellerar nog till tekniker och akademiker, säger Jean Louise Maurin.

Maurin är uppvuxen i Paris, men är verksam på Österlen sedan ett kvarts sekel tillbaka. I ett år har han bott i Simrishamn där han också har ateljé.

Maurin målar i tempera i ganska stora format.

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons