Annons

Nu har byalaget tagit över församlingshemmet

Köpeavtalet mellan Brandstads byalag och Fränninge-Vollsjö församling är klart och påskrivet. Och byalaget som redan börjat renovera lokalerna har stora planer för framtiden – rum för uthyrning och konferenslokal är några möjligheter som byalaget ser det.
Sjöbo • Publicerad 4 november 2008
Brandstads församlingshem blir nu byalagets samlingslokal. Arkivbild: Britt Risberg
Brandstads församlingshem blir nu byalagets samlingslokal. Arkivbild: Britt RisbergFoto: 

Nyligen skrevs köpeavtalet mellan Brandstads byalag och Svenska kyrkan på. Enligt avtalet köper byalaget församlingshemmet, "sockenstugan", inklusive den tillhörande lägenheten för 630 000 kronor.

Samtidigt får församlingen enligt det nyttjanderättsavtal som slutits lov att använda toalett, samlingslokal, flaggstång och parkering upp till tio gånger per år samt för vägkyrka en vecka under sommaren.

Annons

– Vi tycker att det har blivit ett väldigt bra avtal för både oss och församlingen, säger Torbjörn Wahlström som är ordförande i byalaget.

Byalaget bildades så sent som i fjor men har redan omkring 160 medlemmar, berättar Torbjörn Wahlström. Vid ett möte i måndags diskuterade byalaget hur församlingshemmet ska kunna utnyttjas i framtiden. Och det finns stora framtidsplaner.

– En vision är att kunna ha någon form av bed and breakfastverksamhet, med betoning på "bed", så klart under förutsättning att det går att lösa med alla tillstånd och liknande från kommun och räddningstjänst, säger Torbjörn Wahlström.

På ovanvåningen skulle man nämligen enligt byalaget kunna inreda fyra dubbelrum. Och efter renovering skulle lokalerna också kunna användas för konferenser och liknande.

– Vi har väldigt många företagare här i trakten som kan tänkas ha nytta av lokalerna. Samtidigt kommer de föreningar som tidigare utnyttjat församlingshemmet som samlingskolal – Röda Korset och Frenninge Brandstad Vollsjö föreläsningsförening – att fortsätta med det även i byalagets regi.

Tanken är att samlingslokalen ska bära sig själv ekonomiskt, något som bland annat kan blir möjligt tack vare lägenheten som hör till fastigheten.

Byalaget har en hyresgäst på gång till lägenheten, och redan i dagarna börjar man med att byta ut den oljeeldade och trasiga pannan mot pelletsvärme.

Viktigast av allt är att byalaget nu får en bra lokal för de verksamheter man planerar, menar Torbjörn Wahlström. En del är redan igång – det finns bland annat en teknikgrupp för ungdomar där man har både teori och praktik kring mopeder och fyrhjulingar.

Ulrika Wangel
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons