Annons

Ny tävlingsform för nya ryttare

Som en av de första föreningarna i landet satsar Färs Härads Ryttarförening på en ny tävlingsform i vår, utbildningshoppning.
Sjöbo • Publicerad 21 maj 2003

Kort uttryckt är utbildningshoppning hopptävlingar utan tävlingshets. Den är till för de som nyss börjat rida, eller erfarna ryttare som har en häst som är nybörjare. En sorts hopptävling "light", om man så säger. - Ryttarna behöver inte känna någon press på sig utan de kan i lugn och ro avverka hindren. Någon tidtagning har vi inte och inte heller någon överdomare och veterinär. Däremot har vi en domare. Hindren är också lägre än i andra tävlingar, berättar Anne-Grethe Holt, ordförande i Färs Härads Ryttarförening. Man började tävla på onsdagskvällen och fortsätter på torsdagen klockan 17. Utbildningshoppning är alltså som klippt och skuret för ovana ryttare eller ovana hästar, eller bådadera. - Det verkar som om intresset för denna tävlingsform är stort. I den första klassen har vi fått cirka 40 anmälningar från i stort sett hela Skåne. Ryttarna ska här ta sig över åtta hinder som är 90 centimeter höga, berättar Anne-Grethe Holt. Ryttarna tävlar inte mot varandra utan bara mot sig själv. När ryttaren tagit sig genom banan felfritt får han eller hon en rosett som pris. Har allt gått åt skogen och rivningarna är många, ja då får ryttaren en chans till av domaren. Att det inte är självklart för en häst att hoppa över hinder visades redan hos de första ryttarna som gav sig iväg ut på banan på onsdagskvällen. Några hoppade galant över de första fem hindren men rev sedan. Andra hästar vägrade direkt på första hindret. När hästen fått lite tid på sig att bekanta sig med hindret gick det dock bättre. Föreningen har egentligen två syften med utbildningshoppningarna. Förutom att ge nybörjarna en chans att tävla får man också ett bra tillfälle att utbilda nya funktionärer under lugna former. Kommande helg fortsätter man med ponnytävlingar i hoppning. Då är det vanliga tävlingar och inte utbildningshoppning. Båda dagarna börjar man klockan 9.

Leif Möller leif.moller@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons