Annons

Nya fältaren vill samarbeta med idrottsrörelsen

Lena Palmgren har varit Sjöbos enda fältsekreterare i en dryg vecka. I stort sett utan erfarenhet av Sjöbo och dess ungdomar har hon långsamt trevat sig fram i början.
Sjöbo • Publicerad 12 februari 2002

- Jag har börjat komma in i det lite grann. Men det tar tid, det är mycket att sätta sig in i, säger hon. Sjöbo kommun har varit utan fältsekreterare sedan i höstas då Per Lindskog och Jeanette Johansson-Ånmark slutade. Johansson-Ånmark var från början tjänstledig men har nu meddelat att hon inte kommer tillbaka till Sjöbo. Någon ersättare är ännu inte utsedd, och det är inte heller klart när man räknar med att åter ha två fältsekreterare i kommunen. - Jag hoppas det blir så fort som möjligt, säger Lena Palmgren. Hon känner sig dock inte övergiven. Hon visste förutsättningarna när hon tog jobbet. Och hon säger sig ha god hjälp av familjeterapeuten Lisbeth Olsson, som tidigare själv varit fältsekreterare. Fältet har inte Lena Palmgren hunnit beträda så mycket än. På fredag kväll är det premiär, då ska hon för första gången visa sig ute "på stan" där ungdomarna rör sig. Den första tiden har Lena Palmgren ägnat åt att besöka fritidsgårdar och skolor samt pratat med nattvandrarföreningen Visboo. På fredag är det dags för ett möte med polisen. - Det är en viktig kontakt, de rör sig ute och känner till ungdomarna. Det är viktigt att skapa kontakter med så många som möjligt och få skola, polis och ideella föreningar att dra åt samma håll, säger Lena Palmgren. Hon pratar som om hon har stor erfarenhet av fältarbete. Men den första veckan i Sjöbo är faktiskt den enda erfarenhet hon har. Lena Palmgren har varit socionom i sex år, men aldrig kommit i kontakt med fältarbete. Men hon har erfarenhet av att arbeta med ungdomar efter några år som socialsekreterare med inriktning på barn och ungdomar i Malmö. Vad är det då som lockar med fältarbete? - Det är arbetsuppgifterna. Att arbeta förebyggande med ungdomarna, att ta tag i problemen innan det är för sent, säger Lena Palmgren. Hon har inte hunnit smida så många planer för verksamheten än. Men hon säger att hon vill fortsätta det goda arbete som de förra fältsekreterarna gjorde. Hon har tankar på att samarbeta mycket med idrottsrörelsen. - Idrott ger så mycket gott. Förutom att det främjar hälsan så får man goda kamrater och lär sig att fungera i grupp och ta ansvar, säger Lena Palmgren. Hon tänker bo kvar i Malmö ett tag till, men tror att hon drar sig närmare Sjöbo om inte alltför lång tid. Men till Sjöbo tätort vill hon inte flytta. - Jag tror inte att det är bra att både bo och arbeta som fältsekreterare på samma ställe. Det kan bli svårt att koppla bort jobbet då, säger hon.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons