Annons

Nya krav på åtgärder i olycksdrabbad kurva

Förra helgens olycka i den skarpa kruvan i höjd med Sövde sommarby kommer inte som en överraskning för Sövdeborna.
Sjöbo • Publicerad 26 juni 2006
Stig Persson, tillsyniningsman på Karups nygård, menar som så många andra Sövdebor att någpt måste göras för att minska olycksristerna i den skarpa kurvan mellan Sövde och Blentarp. bild: Pernilla sjöström
Stig Persson, tillsyniningsman på Karups nygård, menar som så många andra Sövdebor att någpt måste göras för att minska olycksristerna i den skarpa kurvan mellan Sövde och Blentarp. bild: Pernilla sjöströmFoto: 

Väg 983 mellan Blentarp och Sövde svänger skarpt höjd med Sövde sommarby. Vid kurvan finns ingen varning eller markering av något slag.

Hastighetsbegränsningen är satt till 70 kilometer i timmen, men det är det få som följer enligt Stig Persson, tillsynsman i intilliggande Karups Nygård.

Annons

I kurvan finns flera moment som tar uppmärksamheten för bilisterna. En är utfarten från Sövde sommarbyområde. Där bor även flera fast boende och under skolåret stannar skolbussen där. På andra sidan vägen har det bildats ett parkeringsutrymme då många stannar där om sommaren för att ta del av den badplats som ligger vid Sövdesjön strax intill.

Från detta naturliga parkeringsutrymme är det två utfarter. Också de precis i kurvan. För bilister från Blentarp kommer den helt oskyltade kurvan precis efter en lång raksträcka som kan inbjuda till högre hastighet än den tillåtna.

– Om onsdagskvällarna på sommaren kommer här hundratals motorcyklar, på väg till MC-träffarna vid flygrakan. Jag brukar tycka det är kul att stå här och titta och jag hör hur de saktar farten när de ser att jag står här, säger Stig Persson.

Det syns svarta däckspår på båda sidor av kurvan. På ena sidan syns skador på ett träd efter en avåkning i påskas. På andra sidan syns ärr i marken som vittnar om en bil med ungdomar som slog runt här i söndags.

– Vi har övergång till badet här och det går människor med barnvagnar, barn och ungdomar.

Hos polisen i Sjöbo är vägsträckan känd. När YA ringer kan Lars Bertil Mårtensson vid Sjöbo-polisen på rak arm säga att just den kurvan är olycksdrabbad.

– Det behöver jag inte leta upp någon statistik för att veta att så är det.

Simon Leijnse

0416-192 12

simon.leijnse@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons