Annons

Nya satsningar på kulturen?

Två heltidstjänster till den planerade kulturskolan, anpassning av gamla Florabageriet till teaterverksamhet, mer pengar till inköp av litteratur till biblioteken och bättre öppettider på Elfstrands krukmakeri.
Sjöbo • Publicerad 13 mars 2002

Det är kulturnämndens önskemål inför år 2003. Sammanlagt handlar det om investeringar för 1,25 miljoner kronor. Kulturnämnden räknar med att kulturskolan ska starta nästa år. Tanken är att samordna verksamheterna i musikskolan och på Florateatern till en gemensam kulturskola. För att det ska gå att genomföra vill nämnden utöka budgeten med 950 000 kronor. Pengarna ska bland annat användas till tre nya tjänster, en samordningstjänst på heltid och två dramatjänster på halvtid. Kulturnämnden vill också att fastighetsnämnden gör om de gamla bagerilokalerna så att dessa kan disponeras av kulturskolan. Det är dock inte längre aktuellt att knyta gamla brandstationen till projektet, lokalerna ska istället användas av socialnämnden till den nya inriktningen på Jobbcentrum. Anslaget till inköp av böcker och tidskrifter till kommunens bibliotek har minskat med en knapp tredjedel, nästan 300 000 kronor, på tio år. De senaste tre åren har anslaget legat stilla på 671 000 kronor. Det vill kulturnämnden ändra på och begär 200 000 kronor extra för inköp av ny media. Dels för att litteraturen blivit dyrare, men även för att man vill göra en nysatsning. - Kulturnämnden vill ta igen det som man har förlorat genom sparkraven de senaste åren. Nämnden känner att den ligger back på mediainköpen och vill satsa lite på det, säger kultur- och fritidschefen Bo Odéen. Kulturnämnden vill också satsa lite pengar på Elfstrands krukmakeri, det enda museet som drivs i Sjöbo kommuns regi. Framförallt vill nämnden utöka öppettiderna, och ha öppet även i juni. Tidigare har krukmakeriet endast haft öppet mellan början av juli och halva augusti. Nämnden vill också ha utökade öppettider i veckorna, förra sommaren var museet endast öppet två dagar i veckan mellan klockan 13 och 16. Kulturnämnden vill även förbättra utbudet av utställningar i krukmakeriet och den intilliggande bostaden.

Helena Blendberg helena.blendberg@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons