Annons

Nya sittvänliga bänkar i Sjöbo

Utemiljön i Sjöbo tätort har genomgått en förbättring den senaste tiden. Lite här och var längs några viktiga promenadstråk står det nu nya bänkar och bastanta papperskorgar.
Sjöbo • Publicerad 18 november 2008
Håkan Svensson provsitter en av de nya bänkarna vid Malenas park. " I själva parken ska vi gallra lite bland träd och buskar så att vi får in mer ljus", berättar han. BILD: SPRISSE NILSSON
Håkan Svensson provsitter en av de nya bänkarna vid Malenas park. " I själva parken ska vi gallra lite bland träd och buskar så att vi får in mer ljus", berättar han. BILD: SPRISSE NILSSONFoto: 

Bänkarna och papperskorgarna står helt nära de asfalterade gångarna och bredvid belysningsstolpar där det varit möjligt.

Tanken har varit att nerskräpningen ska minska genom att papperskorgarna har fått en framträdande plats.

Annons

Det är teknik- och fastighetsförvaltningen som tagit ett kliv framåt i Stadsmiljöprogrammet och monterat upp bänkarna och papperskorgarna.

– Längs hela stigen nere från Norregatan till Södra Åsums kyrka har vi placerat fasta bänkar. Samma sak är det vid Gamla Torg, berättar Håkan Svensson, enhetschef på utförarenheten hos teknik- och fastighet. Vid torget handlar det om 5 nya bänkar och fyra papperskorgar. Längs den så kallade Kyrkostigen rör det sig om 7 bänkar med tillhörande papperskorgar.

Hela investeringen har gått på 100 000-120 000 kronor.

– Tanken är att vi ska göra liknande satsningar längs frekventa promenadstråk i småbyarna ute i kommunen, säger Håkan Svensson.

Grusgångar får dock inte nymodigheterna utan de är förbehållna gång- och cykelleder som är asfalterade. Bänkarna är anpassade för människor som inte har alla fysiska funktioner i behåll. Handtagen på bänkarna är greppvänliga med mera.

Teknik- och fastighetsförvaltningen har genomfört projektet i samarbete med tillgänglighetsrådgivaren.

– Vi har asfalterat bredvid bänken så att en rullator eller en rullstol kan stå på säkert underlag, säger Håkan Svensson.

Man har valt att placera bänkarna på strategiskt viktiga platser, exempelvis efter en backe då en bänk kan behövas för oss som behöver pusta lite efter en ansträngning. Leif Möller

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons