Annons

Nytt sysselsättningsavtal för ungdomar

Nu har Sjöbo kommun slutit nytt ettårigt samarbetsavtal med arbetsförmedlingen om arbetsmarknadspolitiska insatser för ungdomar.
Sjöbo • Publicerad 9 januari 2002

Avtalet är mer eller mindre en förlängning av fjorårets avtal och en förutsättning för att kommunen skall få ersättning från staten.

Annons

Avtalet gäller arbetslösa ungdomar till den dag de fyller 20 år. De skall vara inskrivna på arbetsförmedlingen och söka jobb aktivt.

Ungdomar i nationellt eller individuellt program i gymnasieskolan omfattas inte av avtalet.

Kommunen förbinder sig bland annat att inom 100 dagar från att den unge registrerats på arbetsförmedlingen skaffa en praktikplats, utbildning eller någon annan liknande verksamhet.

Den unge arbetslöse får 2350 kronor i månaden, minus skatt och 2700 om resvägen är mer än 25 kilometer till praktikplatsen.

Kommunen får av staten, via arbetsförmedlingen, 3200 kronor per månad och deltagare och för den summan skall kommunen bekosta bland annat försäkring för den unge.

Sådana här avtal har funnits i fyra-fem års tid och de bygger på ett riksdagsbeslut om att kommunerna skall ta ett samlat ansvar för ungdomar upp till 20 år.

Just nu är det 11 ungdomar i Sjöbo som är föremål för dessa arbetsmarknadspolitiska insatserna.

Peter Hellemark peter.hellemark@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons