Annons

Oense om extramiljoner

Ska de extra miljoner kommunen fått i bidrag användas för att förstärka kommunens budget nästa år – eller ska de användas till kostnader för löneökningar och utjämning av resultatet på längre sikt? Om det är den borgerliga treklövern och socialdemokraterna inte överens.
Sjöbo • Publicerad 6 november 2009

Frågan gäller de dryga 13 miljoner kronor som kommunen fått i extra statsbidrag i form av så kallat konjunkturstöd. Socialdemokraterna anser att pengarna bör fördelas till verksamheterna i nästa års budget.

Men den borgerliga treklövern anser att pengarna bör användas på annat sätt. En del ska avsättas för att täcka kommande löneökningar, och fem miljoner vill majoriteten avsätta till hyreshöjningar i samband med de nu beslutade bolagiseringarna av kommunala fastigheter. Tillskottet ska också användas för att hålla kommunens finansiella resultat i balans, anser treklövern.

Annons

– Även 2011 till 2015 kommer att bli tuffa år ekonomiskt. Och vi tycker inte att det är rätt att då smeta ut alla pengarna vi fått på nästa års budget, säger kommunstyrelsens ordförande Stefan Lundgren (M).

Men något avgörande blev det inte i kommunstyrelsens arbetsutskott i onsdags. Frågan om budgeten skjuts till kommunstyrelsens möte nästa vecka. Från socialdemokratiskt håll planerar man att komma med ett alternativt förslag, uppger oppositionsrådet Bo Nilsson (S).

Ulrika Wangel
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons