Annons

Ökad efterfrågan på ekokycklingar

Ett par kilometer sydost om Blentarp finns Sveriges hittills enda ekologiska kycklingproducent, Bosarps gård. Här driver paret Birgitta och Claes Alwén sedan 1999 kontinuerlig uppfödning av kycklingar enligt KRAV-reglementet. Det är ingen lätt match.
Sjöbo • Publicerad 15 mars 2002
BILD: SPRISSE NILSSON
BILD: SPRISSE NILSSONFoto: 

- Men vi har gett oss katten på att det skall gå. Vi tror på det här därför att folk som köper våra kycklingar säger att de smakar bättre än andra kycklingar. Jag vet att vi sticker ut hakan när vi säger just detta, men vi står för det, säger Claes. Kom i min famn! Birgitta Alwén har plockat upp en av kycklingarna som sprätter i gräset framför ett av de mobila husen." BORDER="0"Kom i min famn! Birgitta Alwén har plockat upp en av kycklingarna som sprätter i gräset framför ett av de mobila husen. Claes, lantmästare till yrke och hustrun Birgitta, som jobbar som purser hos SAS, fick idén för drygt tre år sedan. Birgitta brukade åka ut till lantgårdar och köpa kycklingar som sprätt omkring i Guds fria natur. De var helt enkelt större och smakade bättre. Både Claes och Birgitta är mycket intresserade av mat och matlagning, skall vi tillägga. - Varför inte föda upp kycklingar själva och profilera oss med kvalitén och KRAV-märkningen, tänkte de båda. Och så blev det. De köpte Bosarps gård och körde igång. KRAV-märkta kycklingar är inte lämpade för stordrift." BORDER="0"KRAV-märkta kycklingar är inte lämpade för stordrift. Claes och Birgitta hade ingen erfarenhet av kycklinguppfödning, det finns för övrigt ingen eller nästan ingen kunskap om kontinuerlig uppfödning av ekologiska kycklingar. Följaktligen blev den första tiden rätt törnbeströdd. Misstagen var många och dyra. Men nu har de fått upp ångan och verksamheten rullar på. - Första året levererade vi några hundra kycklingar, andra året 5000 och i fjor nådde vi 15000. Det låter kanske inte mycket jämfört med konventionella kycklingproducenter som levererar upp till 180000 kycklingar. Men KRAV-reglerna medger inte stordrift. Man får ha högst 4800 kycklingar i fasta hus och 1650 i mobila hus, berättar Birgitta. Bosarps gård har två fasta anläggningar och åtta mobila. De flyttbara husen står ute på gårdens gräsängar där kycklingarna får utforska världen efter eget huvud, en mask där, en insekt här och där emellan lite smarrigt spädgräs. Bosarp har 100 hektar mark och en kyckling behöver 2,5 kvadratmeter så någon trängsel är det inte tal om. 15 000 kycklingar levererades förra året." BORDER="0"15 000 kycklingar levererades förra året. Efterfrågan ökar hela tiden. Hemköp är storkund och Bosarpskycklingarna finns i deras butiker från norr till söder. I övrigt är kunderna utvalda butiker och krogar i hela landet. Paret Alwén börja nu nå en punkt då verksamheten går jämnt ut ekonomiskt, men för att öka lönsamheten måste produktionen öka. Målet är 50000 kycklingar per år.

Helena Blendberg helena.blendberg@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons