Annons

Ökande lass för bygglovspersonal

Sjöbo • Publicerad 13 juli 2007

Byggandet har ökat kraftigt i Sjöbo de senaste åren. Men antalet anställda som sköter bygglovsgranskning och bygglovstillsyn har inte ökat alls.

År 2001 byggdes det omkring 5-10 nya villor i Sjöbo. De senaste åren har byggandet legat kring 50 villor och dessutom ett 30-tal lägenheter, skriver miljö- och byggnadsnämnden i sitt yttrande om de planeringsförutsättningar nämnden fått inför arbetet med nästa års budget.

Annons

Men eftersom bemanningen oförändrat varit densamma har det enligt nämndens yttrande inneburit att en hel del andra arbetsuppgifter fått skjutas upp på en obestämd framtid. Exempel är enligt yttrandet översyn av områden med samlad bebyggelse, kvalitetsarbete, och översyn av arbetsrutinerna.

Men nu menar nämnden att de uppskjutna arbetsuppgifterna ofrånkomligen måste göras. En bra lösning enligt miljö- och byggnadsnämnden är att ta in konsulthjälp vid arbetstoppar.

Bygglov är nämligen liksom jordbruk en säsongsbunden verksamhet. – Vi har en topp på våren och försommaren när alla vill komma igång med projekt, berättar byggnadsinspektör Ingrid Wilhelmsson.

Enligt nämndens uppskattning skulle konsulthjälpen kosta omkring 175000 kronor per år. Det är pengar som enligt nämndens yttrande skulle kunna tillföras budgeten genom vissa höjningar av avgifterna för till exempel bygglovs- och planavgift och nybyggnadskartor.

Ulrika Wangel

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons