Annons

Området kring Vombsjön kan bli internationellt besöksmål – natur, turism och näringsliv ska samsas

Ända sedan 2008 har Sjöbos hållbarhetsstrateg Eva Nielsen Osterman arbetat för att Vombsjöområdet ska få en internationell status, för sin unika natur och kultur.
2011 väcktes tanken på att göra det till ett av FN-organet Unesco:s biosfärområden. Nu är den drömmen inom räckhåll.
Sjöbo • Publicerad 2 december 2020
Vombsjöns östra strand är ett populärt promenadstråk. Sjön är hjärtat i Vombsjösänkan, där även Sövdesjön, Klingavälsån, Krankesjön och orter som Sjöbo, Blentarp och Veberöd ingår.
Vombsjöns östra strand är ett populärt promenadstråk. Sjön är hjärtat i Vombsjösänkan, där även Sövdesjön, Klingavälsån, Krankesjön och orter som Sjöbo, Blentarp och Veberöd ingår.Foto: Malin Palm

– Det är jätteskönt, jag är så glad. Hela avdelningen ska åka ut hit och fira, berättar Eva Nielsen Osterman.

Hon står vid Vombsjöns strand, som just nu är ovanligt bred. Sjön är hjärtat i det stora område som kallas Vombsjösänkan och som en gång i tiden var en djup havsbotten mellan urbergshorstarna Linderöds- och Romeleåsen. Så småningom fyllde den bortsmältande inlandsisen sänkan med sand, och en unik naturtyp började växa fram.

Annons

Det Eva Nielsen Osterman och hennes kolleger på Sjöbo kommun ska fira är att Vombsjösänkan blivit godkänd av den svenska programkommittén, och därmed är officiell kandidat för att bli ett av Unescos biosfärområden.

Nu börjar det stora arbetet med ansökan.

–Jag tror att det blir ett biosfärområde till slut. Vombsjösänkan har helt klart kvaliteterna för det. Naturen här är hotspots för 770 rödlistade arter, det finns en kulturell aspekt, en unik hästnäring, lantbruk, närhet till forskning...

Hållbarhetsstrategen Eva Nielsen Osterman har varit med i flera samarbetsprojekt  med bland andra Lunds kommun om naturen kring Vombsjön, och för snart tio år sedan föddes idén om att försöka göra Vombsjösänkan till ett biosfärområde. Nu är hon glad att drömmen ser ut att kunna förverkligas.
Hållbarhetsstrategen Eva Nielsen Osterman har varit med i flera samarbetsprojekt med bland andra Lunds kommun om naturen kring Vombsjön, och för snart tio år sedan föddes idén om att försöka göra Vombsjösänkan till ett biosfärområde. Nu är hon glad att drömmen ser ut att kunna förverkligas.Foto: Malin Palm

Hon tror att det skulle betyda mycket om Vombsjösänkan får status som biosfärområde, det andra i Skåne och Sveriges åttonde.

– Det skulle bli ett internationellt lyft för området. Det finns människor som reser runt och besöker biosfärområden i olika länder. För folket som bor här skulle det också betyda att man får upp ögonen för de unika värdena, säger Eva Nielsen Osterman.

Ett biosfärområde medför inte att naturen skyddas mer än i dag – men stora delar av Vombsjösänkan är redan omgärdade av skydd; bland annat som naturreservat, Natura 2000, Ramsar samt riksintresse för både naturvård och friluftsliv.

– Naturen här är fantastisk. Jag var här ute och gick i helgen, och då kryllade det av barn som lekte vid de gamla ekarna, människor grillade och promenerade, berättar Eva Nielsen Osterman.

Eva Nielsen Osterman.
Eva Nielsen Osterman.Foto: Malin Palm

Det är just samspelet mellan människa och natur som är grundtanken med biosfärområdena. Stadsborna ska kunna komma hit och förstå hur historien och miljön hänger samman – och lantbrukarna ska kunna odla marken i samklang med naturen.

– Att göra Vombsjösänkan till biosfärområde har länge legat mig varmt om hjärtat, säger Eva Nielsen Osterman.

När ett samarbetsprojekt om naturen med Lunds kommun inte beviljades i slutet av 00-talet ersattes det av ett annat som startade 2011, inom ramen för den Europeiska landskapskonventionen. Då väcktes också idén om biosfärområdet.

Annons

– I Eslövs kommun fanns samma tanke, där hade man ju bland annat Leader-projektet Arna i fågelriket.

Fakta

Vombsjösänkan

Området Vombsjösänkan sträcker sig från Flyinge i väster till Eriksdal i öster.

Här ingår Krankesjön, Vombs ängar och Sövdesjön – men även tätorter som Sjöbo, Blentarp och Veberöd.

Exakt hur stort biosfärområdet föreslås bli ska utredas närmare, eventuellt utvidgas det både västerut mot Lund och österut mot östra och norra Färs.

Ett biosfärområde ska vara ett modellområde för hållbar utveckling, där människor både ska kunna ha ett aktivt friluftsliv och leva av naturen.

I Vombsjösänkan har människor levt i mer än 14 000 år – från den tiden finns kvarlämningar som visar att människorna då livnärde sig som jägare, och att det fanns vildrenar och jättehjortar här.

För 6 000 år sedan började människor bruka jorden och hålla boskap i den sandiga Vombsjösänkan.

2013 sa kommunstyrelsen i Sjöbo ja till förslaget att skapa ett biosfärområde, och sedan dess har Sjöbo, Eslöv och Lunds kommuner arbetat för att förverkliga planerna.

När nu arbetet med kandidaturen satt igång kommer de tre kommunerna att satsa 1,7 miljoner kronor tillsammans per år och dessutom bidrar Naturvårdsverket med 450 000 kronor om året.

Två personer, Sara Ericsson och Per Blomberg, arbetar just nu med kandidaturen. Det finns också en styrgrupp med politiker från de tre kommunerna samt en arbetsgrupp med tjänstemän – där bland andra Eva Nielsen Osterman ingår.

Eva Nielsen Osterman tror att Unesco till sist kommer att utse Vombsjösänkan till biosfärområde – men det kan dröja till 2025.
Eva Nielsen Osterman tror att Unesco till sist kommer att utse Vombsjösänkan till biosfärområde – men det kan dröja till 2025.Foto: Malin Palm

– Det vi måste göra nu är att titta mer på näringslivet, och ha kontakt med markägarna. Det finns ju olika intressen i det här området, och biosfärområdet kan vara en arena där de lyfts upp, säger hon.

Just nu är vattenståndet i Vombsjön ovanligt lågt.
Just nu är vattenståndet i Vombsjön ovanligt lågt.Foto: Malin Palm

– Vi ska också ta in relationen stad–land.

Cykelleder för att göra området tillgängligt ska utredas, liksom de så kallade portarna in till det. En tanke är att skapa flera informationscentra varav ett skulle ligga i Sjöbo.

Eva Nielsen Osterman tror att ansökan kan vara klar 2023-2024.

– Sedan kan det ta ett helt år innan Unesco kommer med sitt beslut, säger hon.

Vombsjön är både en populär fiske- och badsjö och dricksvattentäkt åt 450 000 personer.
Vombsjön är både en populär fiske- och badsjö och dricksvattentäkt åt 450 000 personer.Foto: Malin Palm
Torpsbäcken är ett av de vattendrag som rinner ut i Vombsjön.
Torpsbäcken är ett av de vattendrag som rinner ut i Vombsjön.Foto: Malin Palm
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons