Annons

Omstritt skogsområde kan avverkas

Det är inte säkert att det blir nya hus i det omdiskuterade området söder om Råsåkra fritidsby. I stället kan det bli så att skogen till största delen avverkas.
Sjöbo • Publicerad 18 november 2008

När markägaren Peder Jansson i fjor sökte plantillstånd för att kunna använda en del av fastigheten Ågerup 2:82 till 14 villafastigheter väckte det protester från både grannar och långväga naturvänner som var oroliga för att natur och fågelliv skulle förstöras.

Men andra instanser som yttrat sig har i de flesta fall varit mindre negativa, och kommunpolitikerna har gått vidare med planarbetet. I dagarna går ett förslag till detaljplan ut på samråd till berörda myndigheter och politiska instanser. Och berörda fastighetsägare i grannskapet kallas till ett samrådsmöte i nästa vecka.

Annons

Samtidigt har Skogsstyrelsen gett markägaren tillstånd för ett helt annat sätt att utnyttja marken – nämligen att avverka skogen och återplantera den med gran.

Markägaren har enligt sin ansökan om tillstånd tänkt bevara ett antal äldre ekar i området som evighetsträd. Och enligt Skogstyrelsens beslut måste man vid avverkningen ta hänsyn till natur och kulturmiljö på olika sätt.

Bland annat bör det södra backiga området inte kalavverkas, lövträd och buskskikt ska lämnas kvar mot angränsande bebyggelse, och det bör inte göras någon skyddsdikning vid bäcken som rinner genom området.

Kommunstyrelsens beslut att godkänna planen för samråd förra veckan var dock inte enigt. Både Lars Lundberg (kd) och Lucas Lennartsson (v) yrkade avslag.

– Vi var emot det här förra gången det var uppe också. Detfinns många andra bra ställen att bygga bostäder på, säger Lars Lundberg.

Ulrika Wangel
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons