Annons

Oppositionen fick inte gehör för skol- och vårdsatsningar

Det blir en fortsatt stram budget i Sjöbo kommun nästa år, och en budget som alla medger är "svag".
Sjöbo • Publicerad 22 juni 2006

Kommunen klarar inte sin målsättning på ett resultat på omkring 12 miljoner – eller två procent av kostnaderna – 2007. Resultatet beräknas bara bli en halv miljon.

Den regerande, borgerliga femklövern har enat sig om att frångå målsättningen för att slippa höja skatten.

Annons

I går kväll röstade kommunfullmäktige igenom femklöverns budgetförslag, på punkt efter punkt.

Socialdemokraterna, vänstern och miljöpartiet fick inte gehör för några av sina förslag. De tre oppositionspartierna ville höja skatten och satsa tio miljoner kronor mer på bland annat skola, vård, omsorg och förebyggande arbete. – Familjenämndens verksamhet är en brinnande fråga för mig, sa Cecilia Olsson (s). Det är redan för få vuxna i skolorna, och vi vill inte stå bakom att de blir ännu färre. Därför vill ge familjenämnden tre miljoner till.

Sjöbopartiets Nils-Ingvar Nilsson talade i stället om den "turbulens och brist på arbetsro" som präglat skolorna. – Om vi får harmoni och respekt i skolan, kan den nog klara sig med de resurser den har, menade han.

Lars Lundberg (kd) var inne på samma linje.

– Pengar löser inte alla problem. Om vi kan lösa orosproblemen får vi ett annat kostnadsläge.

Cecilia Olsson kontrade med att om lärare sägs upp, kan det skapa oro i skolan.

Lars Sjöholm och Stefan Lundgren (m) menade att det nog kan satsas mer pengar på skolan i höst, om alliansen vinner valet. Bo Nilsson (s) menade tvärtom att en borgerlig seger skulle ge mindre pengar till kommunerna.

I övrigt blev budgetdebatten inte särskilt livlig, trots åtta omröstningar. Femklövern visade upp en enig fasad – utom i ett enda fall: Monica Olsson (kd) valde att gå emot sina partikamrater och stödja s-förslaget på 1,5 miljoner kronor extra till vård- och omsorgsnämnden. Pengar som oppositionen menar behövs för att inte höja vård- och måltidsavgifterna och för att utöka verksamheten.

Britt Risberg

0416-192 11

britt.risberg@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons