Annons

Orgasmens Madonna får bli namn på kyrka

På en vägg i Carlos Bebeacuas hem i Lövestad hänger den stora tavlan Orgasmens Madonna. Runt den har han skapat en kult – som han vill ge status som kyrka: Orgasmens Madonnas kyrka.
Sjöbo • Publicerad 14 november 2008
Carlos Bebeacua tillbringar halva året i Lövestad, halva i Spanien. I Lövestad hänger Orgasmens madonna, som målades 1992. BILD: MALIN PALM
Carlos Bebeacua tillbringar halva året i Lövestad, halva i Spanien. I Lövestad hänger Orgasmens madonna, som målades 1992. BILD: MALIN PALMFoto: 
Carlos Bebeacua visar en av de riter som utförs i kyrkan.
Carlos Bebeacua visar en av de riter som utförs i kyrkan.Foto: 

Carlos Bebeacua har länge försökt att få samfundet registrerat, men Kammarkollegiet har sagt nej. Där ansåg man att namnet kunde verka stötande för "de vida kretsar av allmänheten som har en kristen förankring". Carlos Bebeacua överklagade dock till länsrätten i Stockholm, och där hade majoriteten av rättens ledamöter en annan uppfattning. Eftersom Svenska kyrkan inte längre är statskyrka, kan m an inte ta hänsyn till särskilda grupper anser sedligt, menade länsrätten - och uppmanar Kammarkollegiet att fatta ett nytt beslut.

Enligt Carlos Bebeacua skulle det betyda mycket om hans kyrka fick en officiell registrering. Men han säger sig inte ha någon avsikt att bedriva mission för sin kyrka.

Annons

- Det här är ingen religion, jag tror inte på någon av världens religioner. Det här är bara en tro, en livstro. Madonnatavlan målades till Världsutställningen i Sevilla 1992, och den väckte en hel del rabalder.

- Det är en kvinna som vänder ryggen mot omvärlden, och samtidigt visar upp det mest intima. Här finns också en hel del symbolik; dikter, frukter, drömmen om ett hus på landet...

- Men många puritaner var upprörda, och som en reaktion på det kändes det riktigt att skapa en kyrka där orgasmen är gud.

Kyrkan har en katekes, ett budord, några kultföremål och riter som Carlos Bebeacua säger utförs lite då och då, för att ge livskraft.

- Men det hela är harmlöst. Sexualitet är inte alls detsamma som sex, säger han.

Enligt Carlos Bebeacua har orgasmkyrkan ett par ett par hundra anhängare - i Sverige, Danmark, Spanien och Latinamerika.

Britt Risberg britt.risberg@allehandasyd.se
Britt Risberg
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons