Annons

Orgel och flöjt i ovanligt möte i Lövestads kyrka

Ett unikt musikaliskt experiment med en riktig klassiker bjuds det på nu på söndag i Lövestads kyrka.
Sjöbo • Publicerad 21 november 2008

Då spelar organisten Michal Wodrowski tillsammans med flöjtisten Harry Hallén Bachs Orgelmässa, det största verk som Johann Sebastian Bach skapade för orgel.

Det som är unikt med söndagens konsert är inte bara att hela orgelmässan framförs – oftast får man höra enstaka delar – utan att Harry Hallén plockat ut diskantstämmorna och framför dem på flöjt.

Annons

– Det har vad vi vet inte gjorts innan, säger Michal Wodrowski.

Harry Hallén – som för övrigt framträdde i Vanstads kyrka i somras – är utbildad i Belgien. Han har genom åren spelat i många olika sammanhang i Sverige och utlandet och bor numera i Umeåtrakten.

Det var under sin tid i Norrland som Michal Wodrowski lärde känna Harry Halldén och där har de också uppträtt tillsammans.

Söndagens konsert kommer inklusive kaffepaus att vara omkring två och en halv timme. Och tanken är att kyrkoherden Åke Appelgren ska agera musikalisk "konferencier" och berätta mer om musikens innebörd och Bachs tonspråk mellan varje avsnitt, berättar Michal Wodrowski.

Vid konserten kommer kyrkan att vara prydd med levande ljus och det ovanliga evenemanget börjar klockan 18.

Ulrika Wangel
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons