Annons

Osäkert vem som får tycka om Blentarpsplaner

Vem är egentligen sakägare, när det gäller den nya detaljplanen på Simontorpsvägen i Blentarp?
Sjöbo • Publicerad 9 januari 2006

Från kommunledningen har man hävdat att exempelvis Matts Karlsson på Ruben Rausings väg inte är det, han bor mer än 50 meter från planområdet.

Och en sakägares åsikter väger betydligt tyngre än åsikterna från andra personer, formellt sett måste man också vara sakägare för att få rätt att överklaga ett beslut.

Annons

Både kommunalrådet Stefan Lundgren (m) och stadsarkitekt Erik Månsson har hävdat att Sjöbo har en generös inställning till sakägarfrågan. "Enligt länsstyrelsens riktlinjer är det endast de direkta grannarna som är sakägare. Sjöbo kommun tillämpar dock en policy utöver det; att alla som bor högst 50 meter från gränsen också är det", har de sagt.

Detta har Matts Karlsson reagerat mot.

– Det är felaktigt, säger han. Och det kan få människor att tro, att de inte har rätt att yttra sig i fall där de i verkligheten har de.

På länsstyrelsen bekräftar också länsassessor Elsa von Poehl att Sjöbos tolkning inte stämmer med verkligheten. Det finns inga generella regler för vem som är sakägare, vare sig uttryckta i meter eller grannskap.

– Man gör en bedömning från fall till fall av hur planen kan komma att påverka området, säger Elsa von Poehl.

Det är upp till kommunen att göra sin egen bedömning av vem som är sakägare i varje enskilt planärende. Om den enskilde inte är nöjd med den bedömningen, kan han eller hon överklaga till länsstyrelsen - som i sin tur gör en bedömning från fall till fall.

En större planändring medför till exempel att fler boende, även på längre avstånd, berörs, än en mindre planändring.

Britt Risberg

0416-192 11

britt.risberg@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons