Annons

Övedskloster ska satsa på köttproduktion

Sedan mjölkproduktionen lades ner för fem år sedan har det varit ont om nötkreatur på Övedskloster. Men nu satsar nye fideikommissarien Hans Ramel på köttdjur. Om några år ska produktionen vara i full gång och köttet finnas ute i butikerna.
Sjöbo • Publicerad 17 december 2011
Hans Ramel i det som på 80-talet var ”Cafe Kloster” i en slottets flygelbyggnader. En framtida servering kommer förmodligen att ligga vid den nuvarande gårdsplanen vid stallarna.
Hans Ramel i det som på 80-talet var ”Cafe Kloster” i en slottets flygelbyggnader. En framtida servering kommer förmodligen att ligga vid den nuvarande gårdsplanen vid stallarna.Foto: 
Hans Ramel drar nu igång en satsning på köttproduktion på Övedskloster. Ett hundratal kvigor har köpts in och om några år ska produktionen vara i full gång.
Hans Ramel drar nu igång en satsning på köttproduktion på Övedskloster. Ett hundratal kvigor har köpts in och om några år ska produktionen vara i full gång.Foto: 
Hans Ramels far Otto Ramel är glad över satsningen på köttproduktion.Foto: Hanna F.Ellborg
Hans Ramels far Otto Ramel är glad över satsningen på köttproduktion.Foto: Hanna F.EllborgFoto: Hanna F.Ellborg

En liten flock köttdjur har de senaste åren betat och hållit landskapet öppet vid den nyanlagda våtmarken söder om Övedskloster. Förutom den lilla besättningen har det annars varit tomt på nötkreatur på gården sedan mjölkproduktionen med omkring 200 djur lades ner 2006.

Men nu finns ett hundratal kvigor, de flesta med Angus- eller Herefordpåbrå, i ett stall som tidigare var rekryteringsstall för mjölkdjursbesättningen. Nästa år ska omkring 60 av kvigorna betäckas, och antalet djur fördubblas om allt går enligt planerna.

Annons

Tanken är att djuren ska utfodras i huvudsak på bete och ensilage så de växer till i lugnt tempo och får ett välsmakande kött.

Ligger i tiden

Och om några år ska gårdens köttproduktion vara igång i full skala, berättar Hans Ramel, son till Otto Ramel som nu driver Övedskloster och sonson till förre fideikommissarien Hans Ramel som gick bort 2009.

– Det ligger mer i tiden än någonsin med lokalt producerat kött. Och vi har nog draghjälp av varumärket Övedskloster, säger Hans Ramel vars släkt ägt ”Kloster”, som smeknamnet lyder, sedan mitten av 1700-talet.

Hans Ramel är 33 år och bor i Lund med fru och tre barn. Fram tills nyligen arbetade han heltid som webbutvecklare – ett liv långt från att driva ett stort lantbruksföretag, kan tyckas. Men sedan några månader jobbar han fyra dagar i veckan på Övedskloster med att sätta igång köttprojektet och sätta sig in i allt som krävs för att driva gården.

Många idéer

Efter en del juridiska turer har Hans Ramel i år fått ta över fideikommisset efter sin farfar – och när Otto Ramel om några år ska dra sig tillbaka blir det Hans Ramel som tar över fullt ut och flyttar in med familjen på slottet.

Men han har redan nu många andra idéer om hur verksamheten kan förnyas, utöver köttproduktionen – där Hans Ramel hoppas att man på sikt kan sköta styckning och förädling på Övedskloster.

– På sikt hoppas jag kunna sälja köttet här också, gärna tillsammans med andra produkter som passar in men som vi inte gjort här.

Att hitta sätt att utnyttja de många hus och ekonomibyggnader som finns kring slottet är viss är en viktig uppgift.

Annons

– Man kan tänka sig att man skulle kunna hyra ut till verksamheter av olika slag, som inredningssnickare, eller kanske klädförsäljning eller liknande. Lokaler är här ingen brist på, säger Hans Ramel.

Servering

Att ha någon form av servering ingår också i visionerna. På 80-talet fanns Café Kloster i en av slottets flygelbyggnader. I framtiden kan Hans Ramel istället tänka sig en servering vid den andra gårdsplanen, mellan de tidigare stallbyggnaderna – eftersom gårdens största traktorer och maskiner inte längre behöver trafikera den gårdsplanen tänker man sig nu att plantera delar av den med gräs och buskar.

Fast lite försiktigt säger Hans Ramel:

– Idéer har jag hur många som helst, sen gäller det att förverkliga dem också.

Maria Sällberg
Ulrika Wangel
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons