Annons

På besök i de vilda binas oas

Östarp är drömstället för bin och humlor av alla de slag. Hur man som privatperson kan gynna dessa viktiga pollinerare tipsade forskaren Anna Persson om när naturskyddsföreningen ordnade föreläsning i går.
Sjöbo • Publicerad 9 juni 2014
Alfred Johansson är bara fem år men en hejare på att fånga insekter.
Alfred Johansson är bara fem år men en hejare på att fånga insekter.Foto: Foto: Emma Lawesson
Anna Persson är humleforskare och delade med sig av allt sitt kunnande till 50-talet åhörare i går.
Anna Persson är humleforskare och delade med sig av allt sitt kunnande till 50-talet åhörare i går.Foto: Foto: Emma Lawesson

Förra året inventerades bin och steklar på Kulturens Östarp och det visade sig finnas flera rödlistade arter i den för dylika djur perfekta miljön. Bland de riktiga rariteterna finns slåttergökbin.

– De parasiterar på slåttersandbin och eftersom de är ovanliga är slåttergökbina ännu ovanligare, berättar Håkan Andersson som är inventerare. Gökbina smyger in sina ägg i sina värdars bon, liksom gökar gör.

Annons

En tredjedel rödlistade

Anna Persson är forskare vid Lunds universitet och har ägnat sin forskning åt humlorna.

– Det finns 40 humlearter i landet och 12 av dem finns i Skåne. Bina har ännu större variation med nära 300 arter. Det tråkiga är att en tredjedel av arterna är rödlistade.

Det var detta faktum som fick henne att ägna sin forskning åt frågeställningen varför humlorna minskat. Det hon kommit fram till är att miljöerna de frodas i försvunnit i det moderna jordbrukslandskapet.

– När det gäller de vilda bina har de minskat på grund av matbrist. Det är då lite tokigt att tillföra ännu fler honungsbin som ju konkurrerar om samma mat.

Att arterna bevaras är viktigt för mångfalden och för frukten.

– Pollinerarna rör sig på olika sätt i blomman. Ju fler arter som rör sig i blomman desto bättre blir pollineringen.

Krävs andra arter

– Man kan se skillnaden tydligt på jordgubbar. En del utvecklas konstigt och blir liksom håliga. Det beror på att hela blombotten inte blivit pollinerad. Det hjälper inte att ha ännu fler honungsbin, utan det krävs även andra biarter för att pollineringen ska bli rätt.

Hon vill även slå ett slag för humlorna.

Annons

– Eftersom de kan få upp sin egen kroppsvärme genom att slå med vingarna så kan de arbeta tidigare på våren än vad bin kan.

Att sprida denna kunskap jobbar Anna Persson hårt med. Hon håller föreläsningar varhelst folk vill lyssna.

– Det är alldeles för städat i många trädgårdar och i åkerlandskapet, säger Anna Persson. Om man vill gynna bin och humlor ska man låta bli att hugga vägkanter, odla rödklöver, lämna sälg och buskar i åkerkanter och låta grönområden vara mindre välskötta.

INTERNAL INTERNAL
Emma Lawesson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons