Annons

På träff med fokus på mat

Sjöbo • Publicerad 12 november 2008
Gulli Berglund och Gunvor Persson högg in på soppan som gruppen lagat. "Den här gruppen ger livsglädje", säger Gunvor. Bild: Sprisse Nilsson
Gulli Berglund och Gunvor Persson högg in på soppan som gruppen lagat. "Den här gruppen ger livsglädje", säger Gunvor. Bild: Sprisse NilssonFoto: 

Istället för att sitta hemma kan man träffa folk – och dessutom laga och äta mat tillsammans. Det är tanken med kommunens matlagningsgrupper för äldre, som blivit en succé.

Grytor med sparrissoppa och svartsoppa står på serveringsdisken i Björkbackens matsal. Kalkonen väntar i ugnen. Och i kyldisken står gåsabakelser av petit choux-deg och väntar på att bli uppätna som avslutning.

Annons

– De har jag gjort, säger Inga Persson, som är med i en av de matlagningsgrupper som ordnade gemensam mårtensmiddag.

– Det är så roligt att träffas och laga mat tillsammans, säger Inga.

Det var i våras som vård- och omsorgsförvaltning en drog igång ett projekt som bland annat syftar till att för att bryta ensamheten för äldre.

Och matlagningsgruppen som är en del av projektet har blivit mycket populär. Så populär att det nu finns två grupper.

– Och det finns en kö med folk som är intresserade av att komma med, berättar Ann-Helen Olsson som håller i verksamheten.

Projektet har satts igång med hjälp av statliga stimulansbidrag. Hur det ska bli nästa år är inte bestämt än.

– Jag hoppas verkligen att projektet kan fortsätta. Det ger så mycket livsglädje för de äldre, säger Ann-Helen Olsson.

Ulrika Wangel
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons