Annons

Parkens nya scen tar form trots pengaproblem

Planerna på en ny scen i Sjöbo folkets park har tagit ett rejält kliv framåt. Parkföreningen presenterar nu en modell för hur scenen kan se ut. Allt som fattas är pengar.
Sjöbo • Publicerad 16 juni 2006
På platsen där den nedbrunna scenen låg. Eva-Mari Holmberg, ordförande i Stödföreningen, visar modellen av den nya scenen och Sture Nilsson, ordförande i Parkföreningen, håller upp lyran som är det enda som finns kvar av den gamla scenen. Lyran ska nu få en hedersplats på väggen inne i Folkets hus. BILD: LISA NORDENHEM
På platsen där den nedbrunna scenen låg. Eva-Mari Holmberg, ordförande i Stödföreningen, visar modellen av den nya scenen och Sture Nilsson, ordförande i Parkföreningen, håller upp lyran som är det enda som finns kvar av den gamla scenen. Lyran ska nu få en hedersplats på väggen inne i Folkets hus. BILD: LISA NORDENHEMFoto: 

Vid en brand i maj förra året totalförstördes den 83 år gamla träscenen i Folkets park. Det fanns misstankar om att branden var anlagd, men polisundersökningen är nu nedlagd.

– Sedan branden har det varit många turer om vi skulle bygga upp scenen eller om vi skulle ha en slags scenvagn, berättar Sture Nilsson, den nye ordföranden i Sjöbo Folkets Hus och park. Parkföreningen bildade en ny styrelse i februari och då återupptogs samarbetet med Stödföreningen.

Annons

– Vi var överens om att hitta en fast scen för det stämmer bättre med parkens ideologi, säger Sture Nilsson.

Modellförslaget som nu läggs fram har föreningarna arbetat med sedan i mars. Den nya scenen kommer att stå på plintar precis som den gamla och vara ungefär lika stor.

Sture Nilsson uppskattar att kostnaden för scenbygget kommer att hamna runt 500 000 kronor. Att få ihop pengarna kan bli svårt eftersom Parkföreningen fick betydligt lägre ersättning av försäkringsbolaget än vad man betalt premier för. Av de 324 000 kronor som man hoppats få i ersättning då scenen brann ner visade det sig att 150000 kronor hade gått till parkens driftskostnader under förra året.

Den nya styrelsen i Parkföreningen tycker att dessa pengar borde ha öronmärkts för byggandet av en ny scen, men de misströstar inte. Hoppet om att skrapa ihop pengar till den nya scenen är starkt.

– Förhoppningen är att kunna inviga den 2009 samtidigt som parken firar 100 årsjubileum, förklarar Sture Nilsson. Stödföreningen avslöjar att de har planer på att ta hand om serveringen på Sjöbo marknad i år och låta intäkterna gå till scenbygget.

Ett annat, lite mer udda, förslag för att få in pengar är att sälja andelsbevis. Sjöbo folkets park har i dag cirka 300 andelsägare, och Sture Nilsson har nu hittat 400 icke köpta andelsbevis från tidigt 1900-tal i arkivet.

– Jag tror det finns ett intresse för att köpa andelsbevis när folk vet att pengarna går till scenen, säger han hoppfullt.

Den lilla trämodellen av den nya scenen kommer att visas upp i Folkets park nu på lördag. Då arrangerar nämligen Stödföreningen en prylmarknad i parken. Marknaden börjar klockan 9 och slutar klockan 13.

Lisa Nordenhem

0416-192 11

lisa. nordenhem@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons