Annons

Personalärenden ska dokumenteras

Noggrann dokumentation i personalärenden.
Sjöbo • Publicerad 8 november 2006

Det är något som betonas i kommunens nya riktlinjer för komplicerade arbetsrättsärenden.

I våras beslöt kommunstyrelsens arbetsutskott att personalchefen, utifrån de senaste årens erfarenheter, skulle få ta fram riktlinjer för hanteringen av "kvalificerade arbetsrättsliga ärenden" – så som fallet med Blentarpsrektorn Martin Åkerberg för något år sedan.

Annons

– Riktlinjerna kan sägas vara en sammanställning av befintlig lagstiftning och rutiner. Den har gjorts utifrån olika ärenden de senaste åren, inte bara Åkerbergfallet, säger kommunstyrelsens ordförande Stefan Lundgren (m). Riktlinjerna gäller vid vad man kallar kvalificerade arbetsrättsliga ärenden, alltså där det av någon anledning diskuteras om en anställd kan fortsätta på sin tjänst.

I riktlinjerna finns till exempel beskrivet vilka rutiner som gäller vid arbetsgivarsamtal – samtal som den närmsta chefen ska hålla när det uppstått problem som inte kunnat lösas i vardagliga samtal på arbetsplatsen.

Till exempel fastslås vikten av att den chef som håller i arbetsgivarsamtalet tydligt definierar varför samtalet hålls, och vilka krav man ställer för att den anställde ska kunna vara kvar på sin tjänst.

Vikten av noggrann dokumentation i alla personalärenden betonas i riktlinjerna – om det inte finns nedskrivet vad som gjorts och sagts i ärendet och vilka åtgärder som vidtagits är det svårt att gå vidare, konstateras det redan i inledningen.

Tanken är nu att personalchefen Monica Håkansson återkommande ska redogöra för riktlinjerna i kommunens olika verksamheter.

Ulrika Wangel

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons