Annons

Politikerna oeniga om egna arvodet

Politikerna kunde inte enas om ersättningen till sig själva när frågan togs upp på kommunfullmäktige i går kväll. Det blev återremiss bland annat när det gäller arvodet till oppositionsrådet.
Sjöbo • Publicerad 19 juni 2014

Det kom en stor mängd olika förslag under debatten. Flera av dem tog upp vilken anställningsgrad som oppositionsrådet ska ha.

Jörgen Jönsson (C) och Johan Söderlin (SJP) ville att ersättningen sänks från hur det är i dag.

Annons

Även Socialdemokraterna, som i dag innehar uppdraget, föreslog genom Roland Wiking en sänkning av tjänstgöringsgraden. Från dagens 48 procent till 25.

Precis så som det var när mandatperioden startade.

Nuvarande oppositionsrådet Cecilia Olsson Carlsson säger att det är inte är möjligt att hinna med allt som hon ska göra på den givna arbetstiden.

I de 25 procenten ska ingå alla de formella åtaganden som finns inskrivna.

Till exempel överläggningar med tjänstemän, genomgång av ärenden och dialog med allmänheten.

Därutöver vill Socialdemokraterna att det införs ersättning för förlorad arbetsinkomst för de möten oppositionsrådet ska närvara vid.

– Den bästa lösningen hade varit att uppdraget blir på 75 procent men det vet vi att det inte finns någon majoritet för. Därför väljer vi det andra alternativet, säger Cecilia Olsson Carlsson.

Det totala antalet förslag spretade ett tag åt så många håll att fullmäktiges ordförande Thomas Quist (M) föreslog ajournering samtidigt som politikerna fick tala sig samman.

När mötet återupptogs begärde Socialdemokraterna återremiss gällande såväl partistöd som ersättning till förtroendevalda.

De fick stöd av Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna, Miljöpartiet och Vänstern. Det räckte gott och väl för en återremiss.

Moderaterna, Folkpartiet, Centern och Sjöbopartiet ville gå på det liggande förslaget som bland annat innebär att oppositionsrådet arbetar 48 procent.

INTERNAL INTERNAL
Matz Jönsson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons