Annons

Prisregn över uppfinnare

En postlåda som signalerar när det kommit post, en självgående golvmopp, och ett nät som stoppar mullvadar i gräsmattan är några av de kreativa idéer som i går belönades på Färsingaskolan.
Sjöbo • Publicerad 12 juni 2006
Elias Andersson fick miljöpris för den miljövänliga muggsamlaren. Bild: Bass Nilsson
Elias Andersson fick miljöpris för den miljövänliga muggsamlaren. Bild: Bass NilssonFoto: 

Högstadieeleverna på Färsinga Lärcenter har i år varit bland de allra flitigaste i hela landet när det gäller bidrag till uppfinnartävlingen.

Vinnarna i rikstävlingen åkte till Stockholm för att ta emot pris av självaste prinsessan Victoria. I går var det dags för prisutdelning i den lokala tävlingen. 20 000 kronor, hälften skänkt av Sjöboföretag, delades ut.

Annons

Små men irriterande vardagsproblem har inspirerat till många av de belönade idéerna. Johan Mårtenssons till exempel: en postlåda med sensor som ger signal inne i huset när det kommit post.

– Vi bor på landet och ibland får man gå flera långa rundor i onödan innan posten kommit, säger han.

Ett mullvadsstoppande nät att lägga undertill när man lägger ut gräsmatta på rulle är en annan klurig idé. Och vad sägs om en självgående golvmopp, ett skohorn som också är en käpp, eller en "penga-bh". Eller en hopfällbar bandyklubba?

Sammanlagt var det över 50 elever som fick pris, i många olika kategorier. En som redan belönats för sin idé en gång är Elias Andersson, som fått visa sin begagnade plastmugg-samlare för prinsessan Victoria.

Nu knep hans uppfinning miljöpriset på 1000 kronor i den lokala tävlingen, där alla bidrag bedömts anonymt.

Ulrika Wangel

0416-192 14

ulrika.wangel@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons