Annons

Purus slipper ta fler prover

Purus slipper göra fler provtagningar på Sjöbo brukfastigheten, beslutar miljö- och byggnadsnämnden i Sjöbo.
Sjöbo • Publicerad 15 september 2011

Men man slår fast att Purus ska stå för alla kostnader om det i framtiden skulle upptäckas föroreningar.

Kan det finnas föroreningar på Sjöbo bruk-fastigheten vid Södergatan – och hur mycket prover behöver det egentligen tas på grundvattnet där? Om de frågorna har kommunen och företaget Purus haft långa mejldiskussioner under våren och sommaren. Purus lämnade förra året fastigheten för att flytta till Ystad och vid månadsskiftet juli-augusti såldes fastigheten till fastighetsbolaget Leny.

Annons

Efter att Purus lämnat in flera omfattande redogörelser för hanteringen av olika ämnen under det senaste halvseklets verksamhet på fastigheten, och ytterligare förtydligat och kompletterat den utredning företaget lät en konsult göra, har nu miljö- och byggnadsnämnden fattat sitt beslut.

Beslutet innebär att ärendet avslutas, och Purus inte behöver göra ytterligare provtagningar – trots att nämnden samtidigt konstaterar att kartläggningen när det gäller möjliga föroreningar av lösningsmedlet trikloretylen inte är komplett. Anledningen till det är bland annat att det på delar av området finns tjocka betonglager som skulle vara mycket kostsamma att ta sig igenom för provtagningar. Några tecken på föroreningar har inte hittats för övrigt.

Utifrån de faktorerna anser nämnden det orimligt att kräva ytterligare undersökningar i nuläget – det anses inte skäligt att kräva så omfattande åtgärder som skulle behövas för ytterligare provtagningar.

Samtidigt säger miljö- och byggnadsnämnden i beslutet att nya fakta eller omständigheter kan göra att undersökningar kan krävas i framtiden. Och man påminner Purus om att det är företaget som i egenskap av verksamhetsutövare ska bekosta eventuella framtida provtagningar och saneringar.

En av nämndens ledamöter, Lilian Westlin (M), var av en avvikande åsikt.

Hon gjorde ett tilläggsyrkande om att Purus borde åläggas att ta fler prover på grundvattnet på fastigheten, och reserverade sig mot det fattade beslutet.

– Jag har ingen anledning att misstänka att det finns föroreningar på området. Men det finns alltid en risk att ett sådant här beslut kan skicka felaktiga signaler till andra företag som letar efter platser att etablera sig på. Jag tycker det är viktigt att Sjöbo visar att visionen om ett hållbart samhälle är ytterst högt prioriterat, säger Lilian Westlin när YA ber om en kommentar till tilläggsyrkandet.

Karin Ohlsson
Ulrika Wangel
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons