Annons

Rätt förmoda att sambos var sambos

Om en kvinna och en man bor ihop så är det inget orimligt antagande att förmoda att de båda är sambos. Familjenämnden i Sjöbo frias nu delvis i ett fall där nämnden skulle lämna upplysningar till tingsrätten i ett vårdnadsärende.
Sjöbo • Publicerad 3 november 2008

Mannen som förekommer i fallet anser att familjenämnden har agerat felaktigt och blottlagt känsliga personuppgifter om honom.

Han menar också att familjenämnden felaktigt antagit att han var sambo till kvinnan vars barn vårdnadsärendet handlade om. Barnets mamma bodde hos mannen ifråga.

Annons

Men länsstyrelsen tar familjenämnden i försvar. Med de uppgifter som förelåg var det inte alls konstigt att familjenämnden trodde att mannen var sambo till mamman.

Däremot tycker länsstyrelsen att familjenämnden gjort fel som lämnat snabbupplysningar till tingsrätten utan att prata med föräldrarna först. Och att skylla på tidsbrist duger inte, menar länsstyrelsen. Nu förutsätter länsstyrelsen att detta inte upprepas.

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons